Депутати призоваха регулаторите да предприемат действия срещи мобилните оператори заради поредното увеличение на цените на услугите им. Ивайло Мирчев и Мартин Димитров от ПП – ДБ обявиха, че ще подготвят законови промени, за да спрат подобно вдигане на таксите, но е нужна и КЗК, която да противодейства на подобни, според тях, картелни действия.

   Това, което видяхме от мобилните оператори, е страшно обезпокоително. Инфлацията в България е една и съща, не може единият оператор да иска 9,5% увеличение, а другият 4% увеличение на цените. Мартин Димитров.

   Според него едностранната промяна в цените на мобилните услуги е провал на регулирането.

„За последните три години КЗП за нелоялни практики е наложила обща глоба на всички мобилни оператори от 544 000 лв. На 68 глоби средният размер на глобата е 8000 лв. С такива глоби не могат да се променят и санкционират нелоялни практики“, каза още депутатът, цитиран от БТА.

   „Регулаторите ще бъдат сменени, след като имаме механизъм за това по какъв начин ще стане“, каза Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. Според него първо трябва да има нормативни промени и след това персонални смени. Регулаторите не работят в полза на обществото и не подобряват конкурентната среда в България, смята той.

„Аз го разбирам, че той е притеснен, тъй като става дума за конкурентната среда в страната“, каза Мирчев по повод коментара на Кирил Петков за придобиването на "Булсатком" от "Юнайтед груп". Нормално е да е притеснен, тъй като КЗК не работи, каза Мирчев.

   От Комисията за защита на конкуренцията излязоха с позиция след изявлението на Кирил Петков за работата ѝ. От регулатора изразяват сериозното си притеснение от думите на Петков, които според тях "представляват опит за сериозна намеса в дейността на комисията и в независимото упражняване на правомощията ѝ".

   Оттам допълват, че подобни изявления показват непознаване на процедурите, в рамките на които комисията работи, и изразяват тенденциозна невярна оценка за дейността и изпълнението на правомощията ѝ. Същевременно, въпреки недоволството на политици и предупрежденията на експерти, че се заформя монопол, Комисията е разрешила компанията „Юнайтед груп“, която е собственик на „Виваком“, да купи и „Булсатком“.

   „Юнайтед Груп“ (United Group) също изпрати позиция до медиите по повод изказването на Петков. „Шокирани сме от изявлението, направено от г-н Кирил Петков, относно казуса "Булсатком“. На 31 януари г-н Петков спекулира с бъдещото решение на Комисията за защита на конкуренцията по повод тази сделка. Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган“, се посочва в позицията.