Понеделник, 29 Април 2024

Министър Вътев: Земеделците с право искат 500 млн. лв., но пари в бюджета няма

Министър Вътев: Земеделците с право искат 500 млн. лв., но пари в бюджета няма
Публикация   06:43     02 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     299

Правителството търси средства за компенсациите

Земеделските производители поискаха близо половин милиард държавна помощ заради последиците от войната в Украйна. Правителството търси средства за компенсациите. Предстои среща на премиера, финансовия и земеделския министри с представителите на бранша.

Министърът на земеделието Кирил Вътев коментира ситуацията в бранша по време на ритуалното заразяване на лозя в Троянския манастир.

   "Европа протестира основателно, всички земеделски производители в момента са притиснати от високите разходи на стандартите, които изпълняват и от конкурентния внос от Украйна. България не е изключение, ние сме в абсолютно същата ситуация. Вносът от Украйна в момента е на лицензионен режим и той работи доста добре. Украйна ни изпраща съобщение кой купувач от България е направил заявка и кой изпраща от украинска страна, за определено количество- при нас е най-чувствителен слънчогледът. След което ние одобряваме",

   А исканията на земеделците министърът определи като основателни. Проблемът бил, че пари за да бъдат удовлетворени - няма. 

"След като е приет бюджетът и гласуван, не е лесно да се намерят половин милиард лева. Никой не оспорва нуждата от тези пари, но просто това беше поставено след приемането на бюджета", уточни Вътев. 

Така, поне засега, проблемът остава неразрешим. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още