Понеделник, 29 Април 2024

КЕВР реши: 8,4% по-евтин газ през февруари

КЕВР реши: 8,4% по-евтин газ през февруари
Публикация   16:07     01 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     215

Регулаторът отчита котировките на международните газови пазари до 31 януари включително

   Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 71,08 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. 

   Утвърдената цена от 71,08 лв./MWh е с 8,4% по-ниска от цената на природния газ през януари, която беше в размер на 77,60 лв./MWh. Това съобщават от регулатора. 

   В утвърдената цена на природния газ са включени: компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“.

   Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, формиращи цената на природния

   Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. В ценовия микс за февруари е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 42,03% от потреблението за месеца и имат определящо значение за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

   „Булгаргаз“ е сключил за февруари договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“.

   С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за февруари - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти. 

   „Намаляването на цената на природния газ създава ценови ползи за всички български потребители – преки ползватели на синьо гориво, клиенти на топлинна енергия, предоставяна от топлоцентрали на синьо гориво, както и за бизнеса“, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов на откритото заседание на 30 януари. Според него устойчиво ниските цени на енергийните ресурси, включително газът, са силен антиинфлационен фактор в подкрепа на усилията на България за постигане на критериите за членство в еврозоната.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha