Четвъртък, 9 Май 2024

Общински съветници от ГЕРБ поднесоха цветя пред паметника на жертвите на тоталитаризма

   Общински съветници от ГЕРБ поднесоха цветя пред паметника на жертвите на тоталитаризма
Публикация   14:56     01 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     240

   Днес е Ден на почит и признателност и към жертвите на комунистическия режим.  С решение на правителството на Бойко Борисов по предложение на президентите Жельо Желев и Петър Стоянов през 2011 година 1 февруари е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

   Преди 79 години,  на 1 февруари 1945 г. Първи състав на тъй наречения Народен съд осъжда на смърт трима регенти, шестдесет и седем депутати, министри, генерали и полковници. Присъдите са изпълнени още същия ден. Много от близките на подсъдимите са изселени преди или по време на процеса.

 Целият тоталитарен режим в периода от 1944 до 1989 година е белязан от репресии над свободолюбивите и различно мислещи хора. Ярки личности, обявени за „врагове на народа”, са изгубили живота си. В затвори и изправителни лагери са хвърлени по политически причини мнозина, дръзнали да надигнат глас срещу едноличния диктаторски режим на комунистическата партия. „Ние имаме отговорност да пазим тази памет, за да не повтаряме никога грешките от миналото!”, каза днес пред Паметника на жертвите на тоталитаризма заместник-председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Светлозар Симеонов.

   Той, заедно с колегите си от Общинския съвет Йорданка Даневска, Евгени Игнатов и Иван Иванов, поднесоха цветя пред паметната плоча на площад „Оборище” от името на общинската структура на партията. Паметта на загиналите беше почетена с минута мълчание.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha