Новите видове дрога вредят много повече върху физическото и психическото здраве, в сравнение с "традиционните" опиати. А сред хората, страдащи от различни видове зависимости, най-голям дял самоубийства се случват в капана на хазартната зависимост - това обясни Желяз Турлаков от центъра за рехабилитация и психотерапия на зависимости "Кошер".

    Христо е на 43г. В плена на различни зависимости вече над 30г.- от алкохол до хероин. Травма от детството, според Христо, е причина за залитане към забранените вещества.

Следват години на изолация, депресия, а накрая и апатия към всичко друго с изключение на опиатите. Докато един ден, Христо не погребва свой приятел, също наркозависим.

   Това, което се случи, аз го наричам знаци - човекът, с който употребявах най-често почина и това.. някак си се представих на негово място и това също даде тежест към това решение и оттам-нататък в продължение на някъде около 3 месеца, аз си направих самостоятелно проучване, самостоятелно се свързах с терапевтичен център и започнах лечение.  Христо Гергов

   Вече от година и два месеца Христо е чист. Казва, че пътят е дълъг, но смисъл има, защото залогът е собственият ти живот.

  Стотици хиляди българи обаче продължават да бъдат в капана на различни зависимости - предупреждават от центъра за рехабилитация и лечение на зависимости.

  Хиляди души, които употребяват и злоупотребяват с активни и психоактивни вещества, в това число трева, производни на тревата, хероин, кокаин, новите дроги. Желяз Турлаков, център за рехабилитация и лечение на зависимости "Кошер"

   България оглавява печалната статистика за ранна употреба на наркотични вещества, едва от 12-13-годишна възраст. Близо 80% от учениците за опитвали марихуана или алкохол, а 30 на сто са експериментирали с амфетамини, метамфетамини и райски газ, посочва клиничният психолог Симеон Парлапанов.

    Там опасното нещо е, че в рамките на около 2 седмици се създава психологическа зависимост и рисковете при здравето особено за младите хора стават много високи. Има случаи на 15-16-годишни младежи, които вече са преминали през инсулт и инфаркт и поради тази причина тези наркотици създават опасност и за живота.  Симеон Парлапанов, клиничен психолог

   Срещат се и все повече хора, страдащи от полизависимости. Най-голям дял самоубийства се наблюдават при хазартнозависимите.
Експерти предлагат да се създаде фонд, като 1% от алкохолните и тютюневи акцизи да отиват за рехабилитация и лечение.