Проф. Лиляна Вълчева: Отпадането на таксите за студенти крие много недостатъци

Проф. Лиляна Вълчева: Отпадането на таксите за студенти крие много недостатъци
Публикация   07:00     01 Фев, 2024 /     akcent.bg   /     327

„Мисля, че „има нещо гнило в Дания“, ама много гнило“, коментира тя относно мотивите зад предложението

   „Ако имаше добра мисъл в премахването на таксите за обучение на студентите държавна поръчка, тя щеше да бъде положена в закона и щеше да има някакви критерии за успеваемост, посещаемост и всякакви други отговорности за младия човек, така че той да знае, че държавата му дава, но и изисква от него нещо конкретно.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime университетският преподавател и председател на синдикат „Висше образование“ към КНСБ проф. Лиляна Вълчева относно предложението на правителството държавното висше образование у нас да стане безплатно.

   Тази мярка съществува и в другите държави, но те са много напред във възпитанието и отношението към висшето образование, не само обществото, но и самите млади хора. проф. Лиляна Вълчева,

   Според проф. Вълчева отпадането на таксите за обучение в университетите не е приоритет на системата и не е проблемът на висшето образование.

„Мисля, че „има нещо гнило в Дания“, ама много гнило“, коментира тя относно мотивите зад предложението.

   Мярката е хубава, ако я канализираме и я направим така, че наистина да стимулира младите хора. проф. Лиляна Вълчева,

   Проф. Вълчева посочи, че е имала разговор с акад. Денков в края на месец декември, когато той я уверил, че ще търси подкрепа за увеличението на възнагражденията в сектора, но не е ставало дума за отпадане на таксите за обучение в държавните висши училища.

   „Аз съм разочарована от тези ректори, които веднага са казали, че са съгласни. Поздравявам голямата част от ректорите, които са се смутили и вече виждат, че имаме нужда от разговор по тази тема, защото се откриват много недостатъци“, каза още проф. Вълчева.

   Тя даде за пример студентите, които са записали втора специалност, тези по програма Еразъм и други.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha