Проф. Анастас Герджиков: Безплатното висше образование ще привлече повече студенти

Проф. Анастас Герджиков: Безплатното висше образование ще привлече повече студенти
Публикация   07:47     31 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     297

Калинките в университетите са друга тема. Те се срещат там, където хората не си вършат работата

   Отпадането на таксите за студентите и докторантите държавна поръчка беше изненадващо решение. През последните години обсъждаме няколко проблема на висш образование. В никакъв момент обаче не се споменаваше отпадане на такси. Те бяха въведени безпричинно преди 25 г. и сега пак безпричинно се отменят. Това не е лошо, най-вече за студентите. Проблемът е дали точно там трябваше да отидат тези пари или имаше по-неотложни нужди. Това заяви бившият ректор на Софийския университет „Свети Климент Охридски” проф. Атанас Герджиков по БНТ.

   „Има по-важни и по-спешни неща. Можеха да се пренасочат към библиотеките, които никога не са получавали държавни или всякакви форми, които не са свързани с обучението на студентите”, предложи той.

   „В последните години бяха намалени местата за студенти, парите бяха пренасочени от броя на студентите към качеството. Тази реформа продължи 7 г., но през последните 3 г. беше занемарена. Сега може повече хора да влязат и да учат”, коментира бившият ректор на СУ.

   По думите му има поредица от мерки срещу нередности. Той заяви това по повод разкритието, че български университет е издавал дипломи, без студентите да се явяват на изпити. „Нямаме такива сигнали в СУ”, категоричен бе проф. Герджиков.

   Той поясни, че в СУ има специалности, в които се влиза с шест шестици. Има специалности, в които се влиза много трудно. СУ има Физически факултет, който има най-високо качество на направление и тама са най-малко кандидатите. Няма как човек, който иска да учи Не можем да се вторачваме в незапълнените места, обясни бившият ректор на висшето училище.

   „Калинките в университетите са друга тема. Те се срещат там, където хората не си вършат работата. Има органи, които  ги хващат”, каза той.

   „Университетите са много. Това не пречи, пречи, че може да се преподава всичко, дори да не го разбират. Никой не направи реформа, за да се спре това”, не скри неодобрението си от този факт проф. Герджиков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha