Понеделник, 13 Май 2024

БНБ понижи очакванията си за българската икономика

БНБ понижи очакванията си за българската икономика
Публикация   09:27     28 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     270

В новия си доклад централната банка залага по-бавно покачване на лихвите по заемите и по-голямо кредитиране спрямо ноемврийските очаквания

   Българската народна банка (БНБ) сви очакванията си за ръста на българската икономика както за 2024 г., така и за следващата година. Централната банка вече очаква 2.5% растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) тази година, както и 3.4% за 2025-та, което е понижение с по 0.2 пункта за всяка една от двете години.

   Двигател на растежа тази година се очаква да бъдат износът и вътрешното потребление. Както тази, така и следващата година се предвижда засилен ръст на публичните инвестиции, финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по европейските програми от новия програмен период. Основният риск за прогнозата на БНБ произтича именно от по-бавното изпълнение на инвестиционните проекти по Плана за възстановяване и по-бавното усвояване на европейските средства.

   БНБ също така свива очакванията си за...

...овладяване на кредитния бум и ръста на лихвите

Централната банка продължава да очаква ръст на лихвите в България и забавяне на кредитния растеж, но вече прогнозира това да се случва по-бавно. Причините са голямата ликвидност в системата и силната конкуренция между банките в България. БНБ вече очаква 10% кредитен ръст при домакинствата през тази година и 8.5% за следващата година. За сравнение, в своята прогноза от ноември БНБ виждаше 8.9% ръст за тази година и 7.7% за 2025 г. Новите числа все пак представляват значително забавяне от миналогодишните темпове.

Централната банка очаква процесът на повишение на лихвите в България да продължава да протича сравнително бавно и те да достигнат най-високото си ниво в началото на 2025 г.

Така по-силната от очакваното през ноември кредитна активност и по-слабото пренасяне на увеличението на лихвените проценти в България се явява и фактор за по-висок растеж на частното потребление в сравнение с предишната прогноза на БНБ.

                 Заплати и инфлация

   Централната банка също така очаква задълбочаване на недостига на работна ръка, което да продължи да оказва натиск за вдигане на заплатите с темп, по-бърз от този на производителността и инфлацията. Затова се очаква и потреблението да се задържи високо, а това оказва и проинфлационно влияние.

   По-високите разходи за труд от своя страна биха могли в дългосрочен план да понижат ценовата конкурентоспособност на българските фирми.

   БНБ запазва без промяна прогнозата си за инфлацията на България за следващата 2024 и 2025 г. от 3.1%.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha