Крум Зарков: Президентът изпраща силно послание, че ,,царят е гол"

Крум Зарков: Президентът изпраща силно послание, че ,,царят е гол
Публикация   08:13     28 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     345

Той беше категоричен, че Румен Радев не е нарушил Конституцията, като оспорил избора на новите конституционни съдии и не е участвал в клетвата им

    В студиото на БНТ съветникът на президента Румен Радев по правните въпроси и бивш служебен министър на правосъдието, Крум Зарков, подчерта важната символика на решението на държавния глава да не присъства на клетвата на новите конституционни съдии, посочвайки, че това е символичен акт, който подчертава, че има институции и лица, които не приемат аномалиите като норма.

   Зарков подчерта, че мотивите, които президентът е изложил в жалбата си срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии, нямат пряко отношение към решението за неприсъствие на клетвата. Вместо това, решението на Румен Радев изпраща силно послание за необходимостта от институционална критика на "ненормалните" практики в управлението

  "България се управлява ненормално на нормалната човешка логика и някой трябва да казва от време на време, че царят е гол. Трябва това, което хората през цялото време си говорят, да има и своя институционален изразител," заяви Зарков.

   Съветникът на Румен Радев отрече обвиненията, направени от председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, че президентството е "тъмна институция, пълна с много кеш." Зарков поясни, че няма подобни практики в президентството и насочи критиците да подадат информация за евентуални корупционни схеми в прокуратурата.

   Той беше категоричен, че Румен Радев не е нарушил Конституцията, като оспорил избора на новите конституционни съдии и не е участвал в клетвата им. Зарков отбеляза, че подобни процедури са били практикувани дори и от предшественика на Радев - Росен Плевнелиев.

   Накрая, Крум Зарков коментира настоящата политическа обстановка в България и подчерта необходимостта от конструктивен диалог в парламента, като не изключи че депутатите може да поискат и импийчмънт на президента.

   "Има страшно много депутати, които искат президентът да не им пречи да си развяват коня - не изключвам възможността те да поискат импийчмънт, но бих се учудил, коментира Крум Зарков.

   "Парламентаризъм ли е всяка сутрин Делян Пеевски и Бойко Борисов да казват какво ще се случи през деня, а останалите 238 депутати да се замерят с безсмислени обиди - какво правят другите", попита той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha