Четвъртък, 9 Май 2024

Общественият защитник: Искането на мобилните оператори за вдигането на таксите е неоснователно

Общественият защитник: Искането на мобилните оператори за вдигането на таксите е неоснователно
Публикация   12:43     27 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     374

   Неоснователно е искането на мобилните оператори за ново вдигане на абонаментите от февруари. Това заяви  омбудсманът проф. Диана Ковачева, пред БНТ.

    Миналата година телекомите вдигнаха цените си над 15 процента заради "съществената инфлация".  "Каква инфлация има сега? Телекомите вдигнаха таксите си миналата година и институциите не реагираха. Това са неравноправни клаузи, защото потребителите не могат да ги договорят. Заради неясни инфлационни клаузи в договорите, няма гаранция с колко ще се увеличи тарифата. Няколко пъти сезирах КЗП и Министерството на икономиката по въпроса. Институциите трябва много ясно да защитят гражданите, защото тези клаузи са неправомерни", обясни проф. Диана Ковачева.

   Тя изрази задоволството си от това, че предложението й за възможността зрелостниците да се явят повторно на матура, за да повишат оценката си, е одобрено на първо четене. "Надявам се това да стане и на второ четене. Учениците в 12 клас имат право на втори шанс. Не е честно една бележка, която е моментна, да бележи ученикът през целия му живот", каза още Ковачева.

    Тя коментира и искането на такси за електронни извинителни бележки за ученици. "Безплатна трябва да е електронна извинителна бележка. Това е безобразно - детето ти да се разболее и освен, че не ходиш на работа, купуваш му лекарства и да заплащаш, за да извиниш отсъствията му в училище. Ако трябва да се плати изобщо, това трябва да бъде част от пакета на НЗОК, а от хората да не се взима нищо. Това не е редно, не е правилно, нито справедливо", категорична е Диана Ковачева.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha