Неделя, 28 Април 2024

Светлана Боянова, БАК: Приветстваме започването на разговор с правителството, но очакваме и резултати

Светлана Боянова, БАК: Приветстваме започването на разговор с правителството, но очакваме и резултати
Публикация   08:52     24 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     553

Нашите земеделски производители не просто искат някакви пари

   „Когато виждаме, че се започва разговор, това не означава, че протестната готовност отсъства. Когато видим, че някой иска да работи, го приветстваме. Но накрая трябва да има поети ангажименти. И това би трябвало да се случи следващата седмица.“

   Така изпълнителният директор на Българската аграрна камара Светлана Боянова коментира вчерашната среща на бранша с премиера, след която зърнопроизводителите обявиха, че засега отлагат протестите и ще работят с правителството за промени. Земеделските производители настояват да получават компенсации заради войната в Украйна.

                   Ето какво още сподели тя:

   Конкретни обещания не сме очаквали. Говорим за няколко групи въпроси, които сме поставили още през декември. Те изискват точни разчети – когато говорим за финансовия въпрос, и конкретни текстове, които са предложения за промяна на законодателството. Обсъдихме начина, по който би трябвало да се работи оттук насетне, защото не сме доволни от темпото, с което се работи.

   Не искаме да чуваме „ще се случи това“, искаме да участваме активно като бранш в работните групи, където се изготвя законодателството.

   Бяхме на едно и също мнение, че докато не се направят реформи в законодателството, свързани с основните фактори на производството – земя, напоявне, работна ръка – каквито и финансови стимули да има, каквото и подпомагане да има, то няма да ни свърши работа.

   Втората тема – за парите – е нещо конкретно и свързано с форсмажора. И войната в Украйна, и разклатени пазари, които последваха.

   Нашите земеделски производители не просто искат някакви пари. Те трябва да се справят с доста сериозни проблеми, свързани с нарушенията на пазара. При положение, че нямат необходимите инструменти (извън финансовите), те нямат никакъв друг избор, освен да изразят своята позиция чрез протести.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още