Неделя, 28 Април 2024

Българският износ се свива с около 5 млрд. лв. за януари – октомври 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.

Българският износ се свива с около 5 млрд. лв. за януари – октомври 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.
Публикация   11:18     23 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     248

Справка в НСИ показва, че само за октомври общият износ е бил 7.5 млрд. лв.

    Българският износ се свива с около 5 млрд. лв. за януари – октомври 2023 г. спрямо съпоставимия период на предходната година. Спадът възлиза на около 6% на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

  Цените на експортните стоки се свиват с около 2% през първото тримесечие и с около 5% през второто. Това до голяма степен се дължи на енергията – нефтът и продуктите от него, които изнася България – поевтиняват с между 20 и 30%. С над 20% падат цените и на животинските мазнини и масла, като олиото. Забавяне в темпа на износа има и на фона на отслабналата икономическа активност в Европейския съюз, който е водещ пазар за България и където се реализират две трети от експортната продукция.

   Статистиката показва, че за периода януари – октомври експортът за страните членки се свива с 16.3%. Износът за трети страни леко расте, след като месец по-рано потъна с 40%. Междувременно продажбите на стоки като машини и оборудване и продукти за крайна употреба все още се представят добре и растат на годишна база.

   Справка в НСИ показва, че само за октомври общият износ е бил 7.5 млрд. лв. Това е с около половин милиард лева под рекордните нива от миналата година. От началото на годината около 46.7 млрд. лв. са изнесените стоки за Европейския съюз, а 26.3 млрд. лв. – към трети страни. Само в рамките на месец октомври към ЕС са заминали стоки за 4.6 млрд. лв., а за трети страни – 2.9 млрд. лв.

Източник: economic.bg
Тагове : НСИ , износ , спад , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още