Понеделник, 22 Април 2024

66-годишния Валентин Петров тази година бе избран за "Дядо" на празника в Черешово

 66-годишния Валентин Петров тази година бе избран за
Публикация   15:43     22 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     246

Областният управител Данаил Ковачев и кметът на Сливо поле Валентин Атанасов приветсваха участниците в тържеството

    Дядовден отпразнуваха днес в русенското село Черешово. Най-малкото населено място на община Сливо поле събра десетки желаещи да се включат в уникалното за страната честване, което води началото си отпреди 67 години. Населеното място наброява едва 85 жители /спрямо данните от последното преброяване от 2021 г./, но е единственото място в България, където се практикува обичаят.

    Празникът, който е свързан с наричания за здраве и плодородие, по традиция започна с избор на „Дядо“. Тази година титлата бе присъдена на 66-годишния Валентин Петров. Той е кореняк от село Черешово и може да се похвали с двама внука и една внучка. Преди е работил в Русе, но откакто се е пенсионирал се е завърнал отново да живее в родното си място. Валентин Петров посрещна всички в дома си с подобаваща почерпка. От там шествието се отправи към селската чешма, предвождана от каручка, в която бе дядо Валентин. Не липсваха и закачливи транспаранти с надписи – „Това, което дядо знае, баба не знае“ и „След Бабинден – Днес е моят ден!“. Вдигнат на ръце, Валентин Петров, беше занесен до коритото на селската чешма, за да бъде „окъпан“ за здраве.

   Там областният управител на Русе Данаил Ковачев, който присъства на празника, му подари хавлия. След това шествието пое към централния площад, където „дядото“ беше посрещнат с хляб и сол, а всички се хванаха на дълго хоро. Ковачев пожела на здраве, благоденствие и да бъде пазител на непреходните български обичаи и традиции. „Благодаря Ви, че с участието си в днешния празник, допринасяте за нашата сплотеност“, коментира Ковачев.Той отбеляза още, че истинските родолюбци са не само тези, които пеят патриотични песни, а тези, които имат реални действия за развитие на българското самосъзнание в европейската общност.

  Кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов като своеобразен домакин на ритуала сподели: „Много се радвам, че в Черешово населението с много голяма радост посреща този празник“, каза той. „Празникът е, за да почетем паметта на онези, които са го основали, да продължим традицията и да я предадем“, допълни Атанасов, като той бе категоричен, че активната политика в сферата на културата на Общината ще продължи.

Всички присъстващи имаха възможността да разгледат семейният музей на дядо Валентин, където не представено родословното дърво на семейството му.

Основен организатор на празника е Народно читалище „Христо Ботев 1926“, като събитието се реализира с пълното съдействие на Община Сливо поле и кметството в Черешово. За поредна година инициативата бе подкрепена и от Областна администрация – Русе.

Празникът продължи с почерпка, а за такива случаи черешовчани си имат скоропоговорка – „Сухо шише се суши на шосе“. В края на празненството, който я изрече последователно три пъти без да сгреши, означава, че не е достатъчно почерпен и трябва да се върне обратно в ресторанта.

   Празникът е създаден от Дамян Хаджийски и Милчо Стефанов, докато се оплаквали в местната кръчма как жените се забавляват на Бабинден и ги пренебрегват. Идеята е била в тържествата да не се допуска участието на жени, но в крайна сметка в днешно време мъжете разрешили на жените да се включват.

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha