Събота, 27 Април 2024

Кариерната стълбица е мит

Кариерната стълбица е мит
Публикация   06:30     22 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     470

Професионалният растеж е зигзагообразен

   Зададохте ли си като цел за новата година да получите повишение? Ако отговорът ви на този въпрос е „да“, то трябва да знаете, че със сигурност не сте сами в желанието си да изкачите още едно стъпало на кариерната стълбица. Важно е обаче да не се заблуждавате и да вярвате в мита, че траекторията на успешната кариера винаги представлява движение само напред и нагоре.

  Разбира се, много успешни хора знаят, че често е трудно да се изгради успешна кариера, като се чертае права линия. „Не можете да свържете точките, гледайки напред“, каза Стив Джобс на завършилите Станфорд в реч през 2005 г. „Можете да ги свържете само като погледнете назад. Така че трябва да вярвате, че точките ще се свържат по някакъв начин във вашето бъдеще“.

   За мнозина растежът в професионален план включва смели стъпки в нови области. Необходим е много кураж, за да се захванете с изграждането на кариера, без непременно да се знаете къде ще ви отведат тези ходове.

Знам това със сигурност, защото кариерата ми беше изградена чрез впускане в най-различни дейности. Предлагам ви да направите същото.

               Ранен етап на кариерата

   Разумно е да започнете кариерата си, като надграждате върху образованието и обучението, което сте получили. Повечето от нас започват да използват уменията, които са придобили в университета или в друга образователна програма. Това е вашата сила и вероятно ще бъде в основата на първата ви работа.

   Аз се дипломирах по специалност английска литература и след това заех преподавателска позиция в Йоркския университет в Торонто. В началото беше вълнуващо, но след осем години вече загубих интерес и реших да се откъсна от  академичния свят.

   Емили Хе, бивш главен вицепрезидент по управление на човешкия капитал в Oracle, казва, че подобни промени в работата са чести сред младите специалисти. „Хората, коио днес завършват колеж, ще имат дузина или повече работни места, преди навършат 30 години“, казва тя. „Периода от 20 до 30 години се използва като времето, когато всъщност разбирате какво искате да правите“, добавя тя.

       Намиране на по-подходяща позиция

  В идеалния случай в даден момент ще намерите област, която ви вълнува и вдъхновява. Аз се обърнах към света на бизнеса, знаейки малко за него, но мислейки, че трябва да има много хора, които се нуждаят от комуникационно обучение – нещо, което преподавах в университета.

  Нужна е много сила, за да се освободите от траекторията на кариерата, която първоначално сте си представяли. Изисква се смелост да започнете да работите в сфера, извън тази, с която сте свикнали. Аз го направих, защото видях възможности в този нов за мен свят. Всеки провал може да доведе до нещо по-добро, ако вярвате в себе си.

Обадих се на ръководителя на HR отдела на голяма технологична компания в Канада, казах му с какво мога да допринеса за успеха на фирмата и той ми уреди интервю с нейния старши вицепрезидент. Работата в мрежа в нова област е важна и не можете да подхождате срамежливо, ако искате да пробиете на нова територия. Отидох на интервюто, получих работа и започнаха да ми плащат пет пъти повече от това, което получавах в университета. Открих, че движението на зигзаг също може да бъде доходоносно.

           Изграждане на нов набор от умения

   Годините ми в света на бизнеса ми донесоха толкова ценен опит, колкото времето ми като студент и магистър. Те ми предоставиха нови гледни точки, които доведоха до нови идеи за това къде мога да отида на по-късен етап от кариерата си.

   Донесох опита си в областта на комуникациите и новият ми шеф ме научи как да подготвям речи. Той стана ценен ментор. Важно е да запомните, че лидерите се стремят да „подобрят уменията“ на хората, които смятат за подходящи кандидати за дадена роля.

   Новата ми работа се състоеше в писане на речи за главния изпълнителен директор и през следващите осем години работих като автор на речи в четири компании. Научих за начина на мислене на бизнес общността и предизвикателствата, пред които са изправени ръководителите. Открих, че много ръководители искат помощ с изказванията си. Не всички от тях имаха лукса на отдаден автор на речи. Видях възможност за създаване на нещо ново.

   През последните ми три години като служител планирах как ще изглежда фирмата, която ще стартирам. Когато бях готова с план, тръгнах на зигзаг към тази още по-голяма възможност: предприемачеството.

           Създаване на компания

   Когато имате голяма идея и сте я планирали добре, всичко, което ви остава, е да я реализирате. След няколко преразглеждания на концепцията, докато все още бяха на работа, стартирах The Humphrey Group, за да осигуря обучение по комуникация на изпълнителни директори. Бях на 42 години, когато го направих.

   Никога не съм очаквала, че ще стана предприемач, но именно това е идеята на зигзагообразното движение: то ви дава нови перспективи и ви позволява ви да изградите кариера, за която никога не сте мечтали. Бизнесът ми беше успешен от самото начало. Ръководителите, които познавах от последната ми работа, станаха мои първи клиенти. Те разказаха на приятелите си за обучението и това беше началото на нашия успех.

. Не се притеснявайте, че в новата ви роля всичко изглежда непознато. Това се случва, когато вървите на зиг-заг към нови висоти. Ръководих Humphrey Group близо 35 години. Ние създадохме глобален бизнес, който работи с много от компаниите от Fortune 500. Сега синът ми оглавява компанията. Красотата на зигзагообразното движение е, че не можете да планирате кариера, която да бъде толкова пълноценна, колкото тази, която създавате по този нелинеен начин.

……………………

     Джудит Хъмфри, автор на „Speaking as a Leader: How to Lead Every Time You Speak“,



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още