Събота, 27 Април 2024

Живот на над 300 бебета е дала до 50-годишния си професионален юбилей акушерката от Ряхово Гинка Балтакова

Живот на над 300 бебета е дала до 50-годишния си професионален юбилей акушерката от Ряхово Гинка Балтакова
Публикация   17:21     21 Ян, 2024 /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     831

Благодарности за стореното от нея добро към ряховчани изрази кметът на Сливо поле Валентин Атанасов с плакет, икона, вкусна торта и много цветя

  Ритуалът за Бабинден бе пресъздаден днес в Ряхово за втори път, като "виновник" за това бе акушерката Гинка Балтакова, която отбеляза тържествено своя 50- годишен професионален юбилей. 

     Ритуалното измиване на ръцете бе за д-р Георги Георгиев и колежката му д-р Маринела Томова. С налятата вода от чешмата, сложен в нея здравец, приготвени сапун и нова кърпа,всеки по отделно се подготви за "израждане". С бързината на падането на сапуна да протече и самото раждане, е пожеланието към извършващите раждането.

   Вярва се, че на Бабинден водата, минала през техните ръце, притежава пречистваща сила.

   Юбилярката разпръсна сред присъстващите зърна жито, като наричането е колкото са зърната, толкова и деца да се родят.

  Кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов подари на Балтакова плакет, икона, голяма и вкусна торта, както и мезикалното настроение на тържеството от името на общинското ръководство.

  Той благодари на жената, която е дала за толкова много време живот на много хора, които и сега не са забравили и са и благодарни за професионализма и доброто отношение.

   Атанасов изрази благодарност и към Мария Чалъкова, която вече е активен пенсионер, но при необходимост продължава да помага на своите съселяни.

 

   Преди 50 година празнувах за първи път Бабинден, сподели пред Акцент.БГ навръх празника си Гинка Балтакова след повече от 80 жени и близки, които уважиха тържеството и в ресторанта на брега на Дунава.

  Тя е родена в съседното Голямо Враново, но вече 50 години е в Ряхово. Четири години е оставила от практиката си в родилния дом в Сливо поле.

   Над 300 родилки е изродила за тези 50 години, припомни си Гинка Балтакова. Предимно родените деца са били момичета.

   Впечатляващото за нея е силното намаляване на раждаемостта, но за съжаление тази тенденция е повсеместна. В последно време, след като Здравната каса дава възможност, бременните се наблюдават по Програма "Майчино здравеопазване" от гинеколози, бебетата- от педиатри и така...

  Дали си спомня първата и родилка? Това е била Ганка на Гроздан, което е родила една прекрасна дъщеря. Сега тогавашното бебе живее в Китай, съпругът и е финансов директор на Мерцедес. Балтакова се сеща много добре и за още едно израждане- това на настоящият зам. министър на образованието Наталия Митева....

  На времето, какво се е случвало ли? Сутринта бабата /разбирай акушерката/ твъгва по домовете на всички бебета, които е изродила. Там я посрещат с погача, с кокошка, а тя ги дарява с плетиво. След това на мегдана се оформя веселие, слагат софрата и кой каквото е приготвил- веселбата продължава.

   Гинка Балтакова се определя за късметлийка, тъй като е работила само нормални раждания- няма нито една патология за цялото това време. Израждала е и близнаци, и "тесен таз", и недоносени, и "голям плод", но успешно се е справяла.

  В момента, за съжаление, повечето жени искат да раждат със секцио, което тя не препоръчва. Според Гинка това е една мода, за да си запазят фигурите... Има, разбира се случаи, в които от чисто медицинска гледна точка секциото се налага, но това да се прави при необходимост, препоръчва Балтакова през големия си професионален опит. Раждането по нормален път е най-доброто! Това е най-сладката болка!

 

    Йорданка Тонева е социален работник в община Сливо поле, организатор на тържественото отбелязване на 50-годишния юбилей на акушерката Гинка Балтакова. Вече 50 години Балтакова работи в с. Ряхово, отначало като акушерка, а сега като медицинска сестра в практиката на д-р Георги Георгиев.

  По- рано в медицинската служба на селото се състоя традиционния ритуал-  къпане на бабата. Там акушерката прие поздравленията на благодарни жени, които са получили помощ. На ритуала присъстваха представители на читалището в Ряхово, на Центъра за социална рехабилитация, на лекаря на селото д-р Маринела Томова, кметицата на Ряхово и кметът на Сливо поле Валентин Атанасов.

 

Тагове : Бабинден ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още