Събота, 27 Април 2024

В кв. Долапите и село Басарбово отбелязаха Деня на родилната помощ

В кв. Долапите и село Басарбово отбелязаха Деня на родилната помощ
Публикация   18:03     20 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     638

Мъже шофьори бяха “глобявани”, че са дръзнали да излязат от вкъщи на Бабинден

   Жителите на кв. Долапите и село Басарбово отбелязаха днес Деня на родилната помощ или Бабинден по стар стил. И в двете населени места бяха спазени традициите, съпътстващи женския празник. Заместник—кметът Енчо Енчев уважи тържествата, организирани от местните читалища НЧ „Просвета – 1915“ и НЧ „Св. Димитър Басарбовски – 1902“.

   „В този ден се обръщаме с признателност към хората, които с професионализъм и отдаденост помагат да се появи новият живот. Нека бъдат благословени ръцете на всички ангели в бели престилки, които се грижат неуморно в това да дадат много надежда и радост на хиляди очакващи рожбите си семейства“, каза заместник-кметът.

   По традиция за празника бяха измити ръцете на „бабата“ – акушерка или възрастна жена, помагаща на невестите при раждането. В село Басарбово това е д-р Лидия Георгиева, която е неонатолог в УМБАЛ „Канев“. Почетени бяха и пенсионираната акушерка Надка Узунова и акушерката Джулия Мацоева, които също са допринесли за успешното раждане на десетки бебета в селото.

   В кв. Долапите специални поздравления получи д-р Калина Гочкова, която е общопрактикуващият лекар в района. В русенския квартал жените, участващи в празника, спираха преминаващите мъже шофьори, които бяха „глобявани” за това, че са посмяли да излязат на Бабинден. Почетени бяха и майките, родили своите рожби през изминалата година, като за с. Басарбово това са 6 деца, а за кв. Долапите – 5.

   Жителите на двете населени места продължиха празничните програми с много танци и фолклорни изпълнения, част от които бяха представени и от възпитаниците на тамошните учебни заведения.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още