Събота, 27 Април 2024

,,Танцова Компания Петрова,, с втори голям спектакъл на 26.01 - ,,Кралицата на снегове“ пред русенска публика

  ,,Танцова Компания Петрова,,  с втори голям спектакъл на 26.01 - ,,Кралицата на снегове“ пред русенска публика
Публикация   09:16     20 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     915

Целите на компанията е да създава театрално-танцови постановки, да има своя трупа и свой репертоар през годината, смята талантливата Зорница Петрова

      Зорница Петрова е от малкото актриси, които се завръщат в родния град Русе, за да допринесат за развитието на танцовото изкуство със своя опит и творчески амбиции.

   На 11 години влиза в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ с класически балет в класа на прима-балерината и директор на балета на Русенска опера, Весела Василева , на 13 е поканена в „Националното Училище по Танцово изкуство“ – София, учи в класа на прима-балерината Милена Симеонова.  Благодарение на Класическия танц, гастролира в над 30 държави.

   Работила е стъпало по стъпало,  от ансамбъл до главната роля на Одета - Одилия в „Лебедово езеро“. Има над 10 класически, оперни, модерни, театрално танцови постановки играни по света и у нас.

   Била е за година директор на балета към операта в Русе. След това продължава своята кариера на свободна практика. Две години живее в Стара Загора, работейки като солист и хореограф към операта там. Връща се в Русе с мисълта за семейството си и родния дом.

  През 2021г. открива „Танцова Компания Петрова“-“Petrova Dance Company” като компания, която преподава нейния начин и мироглед в класическия и съвременен танц, на тези които желаят да се занимават любителски или професионално в танцовата кариера.

   Целите на компанията е да създава театрално-танцови постановки, да има своя трупа и свой репертоар през годината. Танцът е терапия, а да играеш роля в танц, без думи, е отвъд разбиранията ни за трансцендентално преживяване, споделя Зорница. Танцовата компания показва начина на живот на един артист, неговия живот и работа.

      Различни възрастови групи изучават поредица от упражнения, които помагат за разбирането на класическите такива. Изучават класически или съвременни хореографии. Децата и  младежите биват дипломирани при висока посещаемост, която може да покрие сертификат, диплома и характеристика.

   При всички положения няма как да не си тръгнат с една идея по-изправен гръб от залата на Зорница. Всичко започва от стойката и това често се напомня. В часовете и се работи над тяло и дух чрез изкуство.

    На 26.01.24 е втория голям спектакъл на компанията, „Кралицата на снегове“. Зорница се надява чрез него ще запознае участниците и публиката със своята Кралицата на Снеговете / Театрално-Танцов Спектакъл/ е по мотиви на приказката на Ханс Кристиан Андерсен, но със съвременен прочит към житейските уроци на деца и възрастни.

   " Сезоните не са ролите, които познаваме от класическата приказка, а по-скоро етапи от живота ни, които са представени между сън и действителност, напомняйки, че живота ни минава като в просъница, но ние решаваме кое ще бъде реалност. Дали Кралицата на Снеговете е чувството, което позволяваме да ни обземе, когато сме решили да бъдем силни, сами, отчуждени, дали борбата на Герда да спаси Кай е по-скоро вътрешен избор, Дали си заслужава да се борим или да пуснем дадени отношения в живота ни?! Всичко е интерпретация пречупена през различна призма. Гарвани, пакостници са нашият зов да се върнем към детето в нас, учейки се какво е добро или безразсъдно действие, може би. Пролета и лятото са периода на безгрижието и младостта на човека, но са представени в две общества, в които едни са потънали в отчаяния опит да задържат този преходен период, а другите са представени като златната епоха на щастие и баланс. Есента е алармата на отминаващото време или забравата как да се върнем към вътрешния си мир. Зимата е начало и край. Тя е вътрешната сила на самотния човек...Като цяло вярвам, че всеки ще намери своята интерпретация и препратка, според периода, в който се намира, това е постановка за малки големи с хубав край!"

   Постановката е гледна точка за танца като професия и начин на живот. Тя  ще даде принос в решаването на сериозния проблем с дефицита на момчета в танца, ще пренесе всеки, независимо от пола в магията на танца.

 

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha