Събота, 27 Април 2024

Сняг до 10 см. в Русе, валежът спира още днес

Сняг до 10 см. в Русе, валежът спира още днес
Публикация   08:52     20 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     367

Студеното време ще се задържи до сряда.

  Около 5 л/кв.м са валежите от полунощ до към 5 часа тази сутрин. За това информира Акцент.БГ д-р Емил Иванов, ръководител на Метеорологична обсерватория - Русе към Националния институт по метеорология и хидрология НИМХ.

  Към 9 часа тази сутрин има умерен валеж от сняг, като снежната покривка в Русе е 3-4 см. и със сантиметър- два в района.

  Очаква се в края на деня снеговалежът да престане. Вероятно снежната покривка ще се задържи, тъй като температурите падат, каза Емил Иванов.

  Ако вчера градусите са стигали до 17, но температурата през деня ще е около нулата, но през нощта ще има минусови температури.

  Студеното време ще се задържи до сряда.

   Предупреждения от първа и втора степен за обилен снеговалеж и вятър са обявени в цялата страна. Ще се образува снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 см, в Предбалкана и Рило-Родопската област, където има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 см. В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. 

   Оранжев код за обилен снеговалеж е обявен за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. 

Жълт код за обилен снеговалеж е в сила за областите Видин, Плевен, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково и Ямбол. 

   В цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с повсеместни валежи предимно от сняг, преди обяд в Югоизточна България и крайните югозападни райони от дъжд, но със застудяването и там бързо ще премине в сняг.
Тагове : сняг , валеж , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още