Събота, 27 Април 2024

Продажбите на коли в Европа намаляват, водени от спад при електромобилите

Продажбите на коли в Европа намаляват, водени от спад при електромобилите
Публикация   08:19     19 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     342

Регистрациите на нови автомобили са намалели с 3,8% до 1,05 млн. единици през миналия месец, а това се случва след като Германия спря стимулите за електромобили

   Европейските производители на автомобили се подготвят за по-бавен растеж през тази година, след като през декември продажбите им спаднаха за първи път от 17 месеца насам поради отслабващия ентусиазъм към електрическите превозни средства.

   Регистрациите на нови автомобили са намалели с 3,8% до 1,05 млн. единици през миналия месец, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в четвъртък. Продажбите са намалели с близо една четвърт на най-големия пазар в региона - Германия, след като стимулите за електромобили са приключили, което е натежало върху растежа в други ключови държави.

   Повишените разходи за заеми, бавната икономика в някои части на Европа и нарастващият песимизъм по отношение на електрическите превозни средства помрачават перспективите на индустрията. Bloomberg Intelligence прогнозира, че ръстът на продажбите през тази година ще се забави до 5% от 14% през 2023 г. Това вероятно ще понижи цените на автомобилите и ще свие възвръщаемостта на автомобилните производители, смятат анализаторите на Bernstein.


Първи спад на продажбите на автомобили в Европа от 17 месеца насам/ Регистрациите са намалели с 3,8% през декември

   Анализаторите, ръководени от Даниел Роеска, заявиха в бележка от този месец, че "нарастващото търсене е започнало да намалява". Дилърите и производителите "скоро ще се сблъскат с пълната сила на забавеното търсене".

   Тази седмица Tesla Inc. намали цените на своя най-продаван модел Y на пазари, включително в Германия, Франция и Норвегия. Американският автомобилен производител планира временно да спре производството на автомобила в завода си край Берлин, позовавайки се на логистични проблеми, предизвикани от боевете в Червено море. Миналия месец Audi съобщи, че ограничава разпространението на своите електрически автомобили.

   Силният спад в Германия, където регистрациите на електрически превозни средства са намалели почти наполовина през миналия месец, надделява над ръста на пазарите в Обединеното кралство, Испания и Франция.

   Продажбите на електромобили са се увеличили с 28% през миналата година в региона, но през декември са се сринали с една четвърт на фона на спада на регистрациите на автомобили с батерии и в Швеция, Нидерландия и Хърватия. Европейският съюз регистрира първия си месечен спад в продажбите на електромобили от април 2020 г. насам, когато беше разгарът на пандемията.

Тагове : продажба , коли ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още