Събота, 27 Април 2024

Съдия Бойчев дискутира правни теми с ученици от АЕГ ,,Гео Милев"

Съдия Бойчев дискутира правни теми с ученици от АЕГ ,,Гео Милев
Публикация   07:54     19 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     456

Като магистрат Бойчев разясни какви са функциите на съдията и разшири познанията на учениците за тази професия.

  Срещата започна с коментар по актуалната тема за промяна на Конституцията и въпрос към бъдещите абитуриенти,  дали знаят кои са трите власти в Република България. Учениците мигновено отговориха на този въпрос, показвайки правната си култура. 

   Лекцията премина в дискусия, при която учениците бяха изключително активни. Съдия Бойчев разясни видовете съдилища в страната, както и инстанциите, през които може да премине едно дело. Внимание бе обърнато и на разликата между граждански, наказателни и административни дела.

   Учениците научиха етапите, през които преминава един сигнал до образуването на  наказателно дело . Разяснени бяха  начините за сезиране на прокуратурата за престъпление, включително функциите на наблюдаващия прокурор, воденето на досъдебното производство и започването на съдебната фаза на процеса.

  Като магистрат с дългогодишен опит в наказателното отделение на Районен съд - Русе, господин Бойчев разясни какви са функциите на съдията и разшири познанията на учениците за тази професия.

   Събитието бе част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", по която АЕГ „Гео Милев" и Районен съд – Русе са партньори.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още