Четвъртък, 2 Май 2024

Високотехнологично отделение по Диализно лечение на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ прилага щадящ метод за очистване на кръвта

Високотехнологично отделение по Диализно лечение на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ прилага щадящ метод за очистване на кръвта
Публикация   17:06     18 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     487

Продължителността на диализната сесия е приблизително 4 часа.

   Едно от най-високотехнологичните у нас отделения по Диализно лечение бе официално открито на 18-ти януари 2024 г. в УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“.

   Отделение Диализно лечение е важна част от лечебната дейност във всяка болница и се осъществява в рамките на специалност „Нефрология“. В него се лекуват пациенти с напреднала форма на бъбречно заболяване и нужда от бъбречно-заместително лечение.

   В отделението, квалифицираните специалисти работят с най-висок клас апаратура в България - Fresenius 5008. Апаратите дават възможност освен за класическа хемодиализа и за хемодиафилтрация. Новият за Русе метод позволява по-добро очистване на кръвта и по-добро качество на живот на пациентите, водещо до по-голяма преживяемост. При него, благодарение на двата физични процеса – дифузия и конвекция, от кръвта се извличат както нискомолекулните токсини, така и средни молекули, които иначе не се чистят при стандартната хемодиализа. Той е по-щадящ метод и няма противопоказания за неговото прилагане.

   Хемодиафилтрацията се доближава максимално до естествената функция на човешките бъбреци, като извлича и голямо количество течност, без болния да получи водно електролитен дисбаланс. Прилага се при стабилни пациенти и въпреки по-високата стойност на консуматива, болните не доплащат, а лечението остава за сметка на Диализния център.

Отделението по Диализно лечение на УМБАЛ „МЕДИКА РУСЕ“ има достатъчен капацитет, за да приеме пациенти от Русенска и съседни области. За лекуващите се е подсигурен транспорт от дома до лечебното заведение с платформа за хора с двигателен дефицит. Към момента се транспортират пациенти, както от гр. Русе, така и от общините Тутракан, Кубрат, Разград и Борово.

Продължителността на диализната сесия е приблизително 4 часа. За да бъде комфортен престоят на пациентите, залите са оборудвани с ергономични кресла и удобни легла. На всеки пост е монтиран  телевизор с индивидуални слушалки.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha