Медицинска апаратура и оборудване за над половин милион лева закупи и дари фондацията на бившия капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров. Те са за 10 болници в страната.
Средствата са от организирания на 6 септември миналата година "Мач на надеждата" в София. Тогава бяха събрани 856 512 лв.

   В благотворителната си дейност фондация "Стилиян Петров "залага на увереността, че помощта трябва да бъде разпределена не само за националните болници, но и за тези, които се грижат за онкологично болните българи в цялата страна. "Желанието ни беше да дарим точно това, от което съответните лечебни заведения се нуждаят, за да бъдем максимално полезни. Влязохме в контакт с всяко едно от тях и закупихме точно тази апаратура и оборудване, които самите те пожелаха и от които най-много се нуждаеха", обясни Стилиян Петров.

   Апаратурата и оборудването са за 10 онкологични болници и диспансери в 6 града в страната - Бургас, Враца, Стара Загора, Варна, Русе, Плевен, за националните хематология и онкология в столицата, както и за детското онкологично отделение на ИСУЛ и за един от най-големите онкологични диспансери в София.

   За сумата от 585 хил. лв. фондацията на Петров закупи три напълно оборудвани с необходимите трансдюсери ехографа, електрохирургичен нож, два ЕКГ-апарата, лабораторен микроскоп, фризер за хистологични проби, радиологична камина и коагулометър. Дарението съдържа още 10 инфузионни помпи, 48 кресла за инфузионни вливания, 70 стойки за инфузионнивливания, 48 болнични легла, 8 лежащи транспортни колички, 10 манипулационни колички, 5 инвалидни колички, 2 специализирани шкафа за операционна.

   "Щастлив съм, че с усилията и огромните сърца на всички, които се включиха по един или друг начин в благотворителната кауза на нашата фондация успяхме да подсигурим на пациентите в България страдащи от онкологични заболявания по-добри и качествени условия за тяхното лечение", каза Стилиян Петрови.

   С остатъка от набраните в "Мача на надеждата" средства Стилиян и съпругата му Паулина ще помогнат финансово и на засегнати от коварната болест българи. За трудното решение на кого точно да бъдат дарени пари семейство Петрови ще разчита на експертното мнение на екип от специалисти, за да може сумата да бъде разпределена най-справедливо, ефективно и прозрачно.