Понеделник, 29 Април 2024

Сливо поле е първата община в Русенско, в която Инициативата ,,Заедно да спасим...,, се представи по покана на местната администрация

 Сливо поле е първата община в Русенско, в която Инициативата ,,Заедно да спасим...,, се представи по покана на местната администрация
Публикация   21:49     15 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     999

Кметът Валентин Атанасов твърдо заяви, че ще бъде максимално ангажиран с все по- наболелия проблем

    Представители на Инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата” се срещнаха днес с местната администрация на Община Сливо поле, директори на училища и детски градини, ръководители на читалища, както и с органите на МВР в общината. Срещата бе организирана по покана на кмета Валентин Атанасов, който заяви, че ще бъде максимално ангажиран с все по- наболелия проблем. В срещата участваха и представители на Областна администрация – Русе. Проблемът с разпространението на наркотични вещества е национален и няма как да заобиколи Сливо поле, бяха встъпителните думи на кмета Атанасов. Той благодари на участниците от Инициативата за своевременната среща и даде възможност да бъде представена пред представителите на общинската общност. Началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева разказа за първите стъпки на Инициативата и за това, че първи в страната инициативата на журналиста Румен Николаев е срещнала подкрепа в нейно лице и на административния директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова. Тя говори още за резултатите от първата в страната мащабна анкета сред родители и ученици, която е позволила да се добие обобщена представа за употребата на наркотични вещества в региона, както и за приключилата нова анкета сред значително по-голям брой учители и ученици, където анализът за Русе и за областта недвусмислено показва ефектът от целогодишната работа на Инициативата, която се подпомага и от областния управител Данаил Ковачев.

   Инициаторът, журналистът Румен Николаев за пореден път подчерта, че това е непрекъсната работа, мисия, не по проект и не е кампания. Причината това така да се случва той вижда във все по-застрашаващите размери на епидемията, която обхваща все повече и все по-малки ученици. Николаев представи направеното през миналата година, като акцентира върху необходимостта от създаване на собствени инициативи в община Сливо поле. Той наблегна на думата „заедно“ като единствен начин, за да има реален резултат от превенцията при подрастващите. Отново бе презентирана страницата на Инициативата във Фейсбук като място, където могат да бъдат намерени най-актуалните публикации по темата https://www.facebook.com/profile.php?id=100089513946994.

    Секретарят на Общинския съвет по наркотични вещества Десислава Лясова говори за възможностите, които има Центърът да съдейства на родителите в случаите, в които вече е необходима специализирана помощ, както и за програмите, които са в подкрепа на вече зависими и на техните родители. Тя говори и за модерната дизайнерска дрога като райски газ и др.

   Директорът на Общинския младежки дом в Русе Красимира Николаева пък разкри възможностите, които има като осмисляне на многото свободно време на младите и готовността за съдействие при желание за организиране на различни интереси от страна на деца и родители.

   През цялото време бе акцентирано от необходимостта родителите да следят и контролират поведението на децата си, независимо от ангажиментите и доверието към тях.  Затова и повият конкурс за плакат и клип, който ще бъде официално обявен утре, е насочен към ученици и родители.

   Кметът Атанасов бе категоричен, че срещата е навременна и полезна за всички жители на община Сливо поле, които обичат децата си и искат да бъдат здрави и щастливи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha