Арх. Стоянов е категоричен: В този вид инсталацията за пречистване на въздуха в Линамар не може да работи!

Арх. Стоянов е категоричен:   В този вид инсталацията за пречистване на въздуха  в Линамар  не може да работи!
Публикация   10:54     11 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     894

Какво ще бъде решението на приемателната комисия, която трябва да излезе с решение за издаване на Акт 16 при гореизложеното от проектанта и.

   Арх. Драгомир Стоянов участва в срещата с екоминистъра на граждани, където основна тема бе въздухът на Русе.

  Арх. Стоянов разказа за изграждането на биофилтрите на един от сочените за основен замърсител заводът на Линамар,  /бившият Монтюпе/

   Оказа се, че при смяна на собствеността канадската фирма е наследила и проект за пречистване на въздуха- поставянето на биофилтри, които обаче са се видяли доста скъпи и са променили част от проекта. Ето какво още разказа арх. Стоянов пред Акцент.БГ след срещата:

  Преди нашия проект от 2018 година /става въпрос за проект за пречиствателно съоръжение/, е правено друго прединвестиционно проучване, правено от софийска фирма. Още там е заложен основен приоритет да има подналягане в целия завод.

  Това е единствения начин да игнорираш всякакви нерагланетирани изпускания.

  /подналягане- налягането в помещенията е по-ниско от външното и когато има отворени врати, прозорци, желузи, въздухът не излиза през тях, а отива към по-ниското налягане/.

  Подналяването може да се осъществи при наличието на:

  - мощни вентилатори, каквито има в самите биофилтри

   Аз трябваше да проектирам и направя инсталацията, която от биофилтрите, през цеховете да изведе производствения въздух.

  Изготвен е въздушен баланс, който да покаже колко въздух трябва да бъде изсмукан, за да се осигури това подналягане.

  Изчислява се и диаметърът на тръбите- така се залагат на всяко хале по две метални тръби- 110 мм, като дебелината на стените е 3 мм. стомана.

  Вторият проблем е този с конструкцията- по искане на соствениците със софтуерен модел показахме какво е натоварването върху всеки един елемент. За халета 1 и 2 всичко се оказа, че е на предела.

   Заключението бе, че върху покривната конструкция не може да се окачва нищо и единственото решение е поддържаща конструкция. Но това е скъпо.

   ... Направихме проектите, като преди това в имейл написах, че тези тръби не могат да се намерят лесно в региона, а други няма да издържат на това налягане.

  Затова от Линамар решиха, че инсталацията няма да бъде направена по проекта и намериха друга русенска фирма, която сложи тръби с по-малки диаметри със спираловидно навити тръби. Получих запитване да заснема и узаконя направеното при всички органи и  институции. Разбира се, отказах /това става 2019 г./.

  Тази инсталация, с тези диаметри на тези тръби, не могат да поддържат подналягане. А това е основното изискване, категоричен е арх. Стоянов.

  Да не говорим, че тези по-леки тръби ги окачиха на покривната конструкция, а това е рисково.

  В този вид инсталацията не може да работи!

Решението на проблема е изпълнение на оригиналния проект с дебели тръби, които да се монтират на поддържаща конструкция.

%image2/

 Б.а. Интересно ще бъде решението на приемателната комисия, която трябва да излезе с решение за издаване на Акт 16 при гореизложеното от проектанта на инсталацията.

  РИОСВ обеща, че след тази дата, ако до тогава не са изпълнени условията, ще запечата инсталацията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha