Четвъртък, 2 Май 2024

Доц. Парашкевов: Областният оперативен щаб се събира на първа сбирка утре, място за притеснения все още няма

Доц. Парашкевов: Областният оперативен щаб се събира на първа сбирка утре, място за притеснения все още няма
Публикация   13:32     10 Ян, 2024 /     Текст и снимка: Румен НИКОЛАЕВ   /     670

Имаме всички предпоставки заболелите да се увеличават

    Първото си заседание за тази година Областният оперативн щаб за борба с грипа и с острите респираторни заболявания ще се проведе в четвъртък. Това съобщи пред Акцент.БГ директорът на РЗИ- Русе доц. Александър Парашкевов. Причината не е продиктувана от засилване на броя заболели, а чисто конкруктивна.

    Отново сме в грипния период, който всека година го има.  Заради Ковид-а през последните 2-3 гоини отстъпи назад като заболяване, въпреки че пак е протичал малко или много.

  Сега се срещат като заболявания и Ковид, и грип. Вече се отчита, както и се очакваше, да нарастне броят на болните. Заради събиранията на хората по време на празниците по това време и връщането на учениците в училище ще се увеличат посещенията в лекарските кабинети.

  Така че имаме всички предпоставки заболелите да се увеличават.

 Сега вероятно ще има повече болни в сравнение с миналата година, но едва ли ще бъде нещо значително.  Не не саложи и не сме обявявали грипна епидемия.

   Сега, към 8 януари са отчетени 65 заболели от грип, като възрастовите групи са деца и ученици. Възрастните са сравнително малко и се предполага, че повечето от тях си стоят по домовете и не излизат.

  Относно заболелите от Ковид- извършваме интензивно наблюзения и към момента няма нищо притеснително относно броя заболели и начина на протичане на заболяването. Разбира се, хора с по-слаба имунна система, предразположени към заболяване и такиза, които имат хронични заболявания, прекарват и грипа, и Ковида по-тежко. Дали грипа или Ковида се изкарват по-тежко като заболявания трудно може да се каже- най-вече зависи от състоянието на организма на всеки пациент.

    Но препоръчвам  самолечение и да се търсят личните лекари.

  По-конкретни данни на седмична база и по-реална представа за заболеваемостта очаквам да има идния понеделник.  

Необходимо е да се спазват противоепидемиологичните мерти- да се избягват събирания на много хора на едно място, да се проветряват помещенията....

  Разбирам, че и в момента има интерес към противогрипната ваксина, но като че ли вече поставянето и е закъсняло. Правилно са постъпили и може да получат търсения ефект  онези, които са се ваксинирали октомври, ноември.

   Вече казах, че постоянно следим при личните лекари и в училищата дали има увеличение на болните в очакване пикът да бъде в края на месеца и след средата на февруари да отмине.

                                              

  Как е на терен- според личният лекар д-р Георги Георгиев има увеличение на заболелите към момента. При тези с Ковид температурата е по-ниска от при тези с грип, болки в гърлото, кашлица.

   Лекарска помощ обаче търсят около половината от болните, отчита д-р Георгиев. Ако имаме 10 заболели- 4-5 ходят при лекар. От тях пък половината отиват да се изследват, а от изследвалите се 80 процента се оказват с Ковид.

   Доброто е, че заболяването протича сравнително леко и продължава сравнително кратко- 3-4 дни, каза още д-р Георгиев.

Тагове : грип , Ковид , щаб ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha