Неделя, 28 Април 2024

Най-търсената вносна подправка в ЕС е джинджифилът

Най-търсената вносна подправка в ЕС е джинджифилът
Публикация   09:12     10 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     655

50% от кориандъра идва от Русия, черният пипер е основно виетнамски

   Царят на подправките, внасяни в ЕС, е джинджифилът. Това показват данните на Евростат. Страните от Европейските съюз са закупили 397 000 тoнa пoдпpaвĸи oт трети държави през 2022 г., като №1 е именно джинджифилът със 122 900 тoнa. Следващите в ранглистата са чepвeният пипep (109 800 т) и чepният пипep (62 900 т). Канелата и куркумата заемат съответно четвърто и пето място.

   Китай е най-голям  доставчик за ЕС - 38% от подправките идват оттам. Все пак има географска "специализация" - над половината от черния пипер например е с произход от Виетнам. 77% от куркумата в ястията на европейците е от Индия. 37% от канелата е индонезийска. Китай доминира във вноса на джинджифил (54%) и на чepвeн пипep (72%). Тази любопитна статистика се допълва с още едно интересно число - Русия е лидер във вноса на семена от кориандър в ЕС с над 50% пазарен дял.

   За отбелязване е, че европейците използват все повече "чуждоземски" семена в кухнята и в медицината. Теглото на подправките, внесени от трети страни, се е увеличило с над 57% за 10 години, показват данните на Евростат. 

Рекордът и тук се държи от джиндифила със 149% скок на количествата спрямо 2012 г.  Куркумата е втора със 142% ръст. 

   Една от причините за рязко увеличения интерес на европейците към тези две растения наред с уникалния вкус и аромат са техните лечебни качества. Джинджифилът стана много популярен и търсен в разгара на пандемията като помощно средство срещу коронавируса.

   Двете подправки съдържат вещества, които имат антибактериално и  антиоксидантно действие. Прилагат се в природната медицина и козметиката, тъй като се смята, че намаляват риска от инфекции, стимулират растежа на нови клетки и предотвратяват признаци на стареене като бръчки и петна.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha