ПП-ДБ в Русе е предложила проекти за ВиК на Мартен и Николово, но не са били включени от кмета на Русе

ПП-ДБ в Русе е предложила проекти за ВиК на Мартен и Николово, но не са били включени от кмета на Русе
Публикация   19:13     09 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     716

План за действие трябва да има Община Русе за изпълнението на 17 проекта за 48 000 000 лева

   Снимка: Румен Николаев
     Текст: Арена медиа
  В края на годината ще има успешни и не толкова успешни проекти, заяви в Русе народният представител от ПП ДБ Мартин Димитров. Заедно с  депутата от коалицията Иван Белчев и общински съветници от двете партии те разясниха проектите по капиталовата програма в държавния бюджет. 
 
   След като стана ясно, че общината ще кандидатства с 4 проекта за 5 905 900 лв. за финансиране от бюджет 2024, сега проектите са вече 17 за около 48 млн. лв. при рамка 50 млн. лв.

    Мартин Димитров, който е член на Бюджетната комисия в парламента прогнозира много силна конкуренция между общините за проектите, които се очаква да бъдат финансирани от държавата. Затова е важно общината да има план за действие, какъвто до момента не е направен от кмета Пенчо Милков. Самите общини ще имат право да включват, изключват или да променят проекти, коментира Димитров.

   „Затова настояваме Русе в плана си да има три междинни отчета. В края на годината ще се класират най-успешните общини и според това ще получат пари за следващата година. Сега има сериозно насочване на средства към Северна България и няма да има възможност за оправдания, че държавата не дава пари“, каза народният представител.

   На въпрос не се ли бави Община Русе, тъй като все още няма структура на управление и даже не се знае кои ще са ресорните кметове, и кой ще взема решенията, Димитров заяви, че вече има общини, които вече сключват договори, и не бива Русе да изостава.

   Председателят на групата общински съветници от ПП ДБ Рена Стефанова каза, че вече са имали среща с кмета Милков и са му дали списък с техни предложения. Като най-важни сред тях са ремонтът на пътя Русе – Николово и канализацията на град Мартен, но от списъка са били включени три предложения без точно тези. „Не е ясен критерият как са подбрани проектите от общинската администрация, кой на какъв етап на проектна готовност. Ще поставим този въпрос в Общинския съвет и ще поискаме от кмета да направи обществено обсъждане за включването на проекти“, коментира Стефанова.

   „Ще следим изкъсо как се реализират проектите в Русе“, добави депутатът Иван Белчев. За ПП-ДБ най-правилният начин е бил общественото обсъждане, което да класира предложените за финансиране проекти от Русе.
 
СПИСЪК
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha