Георги Първанов, БКЗ: Очакваме ръст на заплатите между 9 и 10% през тази година

Георги Първанов, БКЗ: Очакваме ръст на заплатите между 9 и 10% през тази година
Публикация   09:18     09 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     738

Много притеснително е, че намалява средната класа

   Абсолютно реална е цифрата 70% от работодателите, които планират увеличение на заплатите за служителите. Тя е свързана с ръста на минималната работна заплата и недостига на кадри, каза в студиото на Euronews Bulgaria Георги Първанов от Конфедерацията по заетостта.

   Очаквам, че ръстът през тази година ще е по-малък от миналогодишния, който беше 16% средно. Очаквам между 9 и 10% ръст през тази година. Както обикновено ще има индустрии, в които той ще е по-голям.

   Все по-широко навлизат допълнителни форми на мотивация, включително и по-нестандартни като достъп до приложения за детски приказки, бонуси в акции и т.н.

   Тенденцията за внос на кадри от трети страни продължава да расте. Броят на издадените разрешителни нарасна от 6 на 15 000, а тази година очакваме да достигнат 30 000. Процесът отнема 5-6 месеца, но има нагласа в правителството този процес да бъде намален до 3 месеца.

   Имаме и все повече граждани на ЕС, които идват да работят тук и българи, които се връщат от чужбина. Основно се връщат от Великобритания.

   Има много голяма дупка в заплащането между София, Пловдив и малките градове. Много притеснително е, че намалява средната класа.

   Безработицата у нас е 5.2% за миналата година, което е по-добър резултат от този на Германия, например.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha