Четвъртък, 9 Май 2024

Арх. Драгомир Стоянов: Биофилтрите на Линамар не могат и не пречистват работния въздух

  Арх. Драгомир Стоянов: Биофилтрите на Линамар не могат и не пречистват работния въздух
Публикация   20:02     08 Ян, 2024 /     Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     1066

ФПЦ, миризми и сепариращата инсталация в Гюргево са основните проблеми за русенци, очерта на среща екоминистърът Юлиян Попов

 Биофилтрите, които е трябвало да бъдат изградени на производствената територия на Линамар /бившето Монтюпе/, не могат да изпъляват функциите си.

  Това заяви тази вечер арх. Драгомир Стоянов, който има отношение към проектирането на завода още от самото начало по време на среща с русенци на екоминистъра Юлиян Попов.

  От 2019 година со момента пречистващата инсталация работи със 72- часови проби.

  Преди смяната на собствеността на завода от Монтюпе са поели ангажимент да изградят биофилтри. При идването на Линамар във владение станало ясно, че тази инвестиция е много скъпа. Затова променили първоначалния проект и икономисали няколко милиона лева, твърди арх. Стоянов. Но подмяната са предвидените стоманени въздоховоди, които е трябвало да бъдат върху допълнителна конструкция са били монтирани върху покрива на производствените помещения.

  Така реално ефектът от работата на биофилтрите е почти нулев, каза още арх. Стоянов.

  Предстои нова приемателна комисия да приеме фиртриращата инсталация и е интересно да се види какъв ще бъде резултатът, коментира още запознатият с основния проект архитект.

    Екоминистърът Попов след срещи днес с председателския съвет на общинския съвет в Русе, кмета и областния управител говори пред русенци в зала “Свети Георги”.

 Той очерта съществуващите според разговорите три основни проблема за града- фините прафови частици, миризмите и серапиращата инсталация в Гюргево.

  Министърът често бе прекъсван от екоастивисти, които изряваха недоволство от пасивното отношение на държавните институции към проблемът на Русе- въздухът.

  Ще отговорим на всички поставени въпроси, като е необходимо за решаването им общи действия между различнте министерства и институции.

   На срещата присъстваха народни представители от 19-ти МИР, областният управител Данаил Ковачев, заместникът му Георги Георгиев, директорът на РЗИ доц. Парашкевов, кметът на Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, общински съветници, кметски наместници.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още