"Въобще не ме вълнува."

   Така определи възможността да бъде сменен при предстоящата през март месец ротация министърът на земеделието и храните Кирил Вътев.

   "Толкова неща сме подхванали, ако тези, които вземат решения преценят да остана, ще продължа, Ако преценят да не остана, имам доста добри идеи за живота. Но тук (в Министерството на земеделието- бел.ред.) има достатъчно какво да е върши", каза той.

   Според агроминистъра имало много усилия да бъде правителството постоянно клатено. "Явно има и други сили в България, които се притесняват, че сме толкова близо до Шенген, до еврозоната", обясни той.

  Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел са "късмет за България в този момент", отсече Вътев и посочи, че работил и с двамата прекалено добре.

   Вътев отказа да коментира в конкретика острата позиция на председателя на Народното събрание Росен Желязков и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски против военния министър Тодор Тагарев заради това, че депутати не били поканени на вчерашната церемония по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. На въпросната церемония, или по-точно след

   "Това правителство от първия ден е подложено на сериозни атаки, и състоятелни и несъстоятелни. Повече несъстоятелни. За мен същинският въпрос е как си върши работата един министър, а колко е пропуснал да покани някой - не го намирам за толкова важно".

   Преценката кой да бъде поканен е ангажимент на администрацията на съответното ведомство. "Ако направя аналогия с моята работа, моментално след поканата на браншовите организации веднага почват да съдят защо едни били поканени, защо други не били поканени. (...) Ние физически нямаме възможност точно и детайлно на проследим списъците. Това го прави администрацията. А лично не смятам, че който и да е министър нарочно ще направи някакъв такъв пропуск."

   По ресорните агротеми - в момента имало затишие в протестите на бранша, защото много хора били на почивка, шеговито коментира министърът.

  "Това, което не се чува, е огромният брой благодарности от много сектори, които не го правят така публично, през медии, през протести. Държавен фонд земеделие вдигна ужасно високо темпо и абсолютно всичко, което трябваше да бъде разплатено до края на 2023 бе напълно изплатено".

  Въпросният протест на зърнарите не бил техен, а и с участието на доста сектори, като след това отпуснатите пари били отишли до всички, а от подписания след протестите меморандум било изпълнено "всичко, с изключение на това, което не е изпълнимо".

   В цялост дадените от държавата пари на сектор "Земеделие" е около 3 милиарда лева за 2023 година, отчете Вътев.