Николай Стайков: Регулаторите са бонбоните на масата за оформяне на бъдещото статукво

Николай Стайков: Регулаторите са бонбоните на масата за оформяне на бъдещото статукво
Публикация   18:44     07 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     372

"Липсва диагностика на истинските проблеми в правосъдието", смята разследващият журналист Николай Стайков

   "Ако имаше външен дизайн за случващото се в България, то нямаше да има толкова вътрешно напрежение". 

Това каза пред БНР разследващият журналист Николай Стайков, съосновател на Антикорупционния фонд, като подчерта, че е неизбежно да има влияние на фактори и като такъв той посочи списъка "Магнитски", който е "нарушил досегашния комфорт - институционален, медиен и политически, на недосегаеми досега лица и политически партии".  

   Според журналиста през миналата година, особено във втората ѝ половина, не е имало осветяване на корупционни схеми, а антикорупционната комисия е била в "неплатен отпуск". 

   "Дори в най-корупционните министерства нямаме нахъсаното осветяване на схеми, на съмнения, на замеряния на прокуратурата с папки и с документи... Още през 2021 година стана ясно, че между говоренето за корупцията и практиката има видимо разминаване и след цялата пукотевица - смяна на правителства, умора, медиен шум, много неща останаха незабелязани. Например - в рамките на управлението на това, което условно наричаме "промяната", приключи данъчната проверка на Делян Пеевски, веднага след санкционирането на "Магнитски". Тази проверка трябваше да стане знакова в рамките на НАП, която има международни инструменти да събира информация. Тази проверка приключи тихомълком и с положителен резултат за г-н Пеевски". 

   В предаването "Политически НЕкоректно" Николай Стайков допълни, че по време на обсъждането на антикорупционните промени не е видял нито един истински недоволен и притеснен политик, което е подхранило опасенията му, че скоро няма да видим светло некорупционно бъдеще

"Не видях диагностика на истинските проблеми в правосъдието. А правосъдието е сграда, пропита от токсична смес от политическа зависимост, ненаказана корупция и изявен вътрешен конформизъм, подчинение към ръководството на прокуратурата". 

   По думите му основните бухалки в държавата са прокуратурата, ДАНС и антикорупционната комисия и нищо не се е променило в Борисово-Пеевската държава. 

   "Регулаторите и овакантените постове са бонбоните на масата, които се разпределят, за да се заформи бъдещото статукво, което да изпълнява общите управленски цели". 

   Журналистът уточни, че политическият багаж на един човек не се измерва с началото на ЕГН-то му, а с броя на взетите важни политически решения

   Прогнозата му е, че скоро ще стане ясно кой е шефът в ДПС - Ахмед Доган или Делян Пеевски

 



Коментари

  •     Илья 

    Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:---->> mub.me/bioex

Коментирай

   captcha