Четвъртък, 2 Май 2024

Григор Димитров изстрада 9-ата си титла след 7-годишно чакане

Григор Димитров изстрада 9-ата си титла след 7-годишно чакане
Публикация   12:52     07 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     441

Отдавна не съм държал купа, благодаря на всички, сподели тенисист №1 на България в Бризбън

   Григор Димитров е новият шампион на тенис турнира в Бризбън. В изключително равностоен финал на надпреварата от категория "АТР 250" поставеният под №2 българин надделя над водача в схемата и осми в световната ранглиста Холгер Руне със 7:6 (5), 6:4 и спечели титлата в австралийския град за втори път след 2017 г.

   Именно отпреди 7 сезона датираше и изобщо последният триумф на най-добрия български тенисист в историята. В края на онази година Григор ликува с трофея от Финалите на АТР в Лондон, след което кариерата му навлезе в дълга пауза откъм спечелени отличия.

   Общо това е 9-а титла във визитката на 32-годишния Димитров от 18 изиграни финала в професионалния тур. В предишните три случая, в които стигна до последния мач в турнир от веригата на АТР (веднъж през 2018 г. и два пъти през 2023 г.), първата ни ракета не успя да спечели нито един сет.

    Хасковлията сложи край на тази негативна серия с почти перфектно изигран тайбрек на първата част срещу 20-годишния датчанин днес. След като 12-те гейма преминаха без пробив, българинът поведе с 3:0 т. след два минипробива. Руне успя бързо да върне единия от тях, но Димитров съхрани остатъка от аванса си до края и поведе с 1-0 след 71-минутен сет.

   Битката за всяка точка продължи и във втората част, но в нея скандинавецът вече изглеждаше все по-напрегнат и разколебан, докато нашият топ тенисист запази търпението и хладнокръвието си. Това даде резултат в 7-ия гейм, в който Григор осъществи изобщо първия брейк в мача, след което го затвърди за преднина от 5:3.

   Димитров стигна до две шампионски точки още в подаването на съперника си в 9-ия гейм, но младият датчанин успя майсторски да ги отрази и принуди бившия №3 в света да сервира за титлата. Настоящият №14 в ранглистата го стори по възмпжно най-убедителния начин и материализира още първия от трите си поредни мачбола на свое подаване след 2:19 ч. на централния корт "Пат Рафтър Арина".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha