Събота, 27 Април 2024

Високоскоростен влак ще изминава разстоянието между Анкара и Измир за три часа и половина

Високоскоростен влак ще изминава разстоянието между Анкара и Измир за три часа и половина
Публикация   06:19     07 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     704

По линията Анкара – Истанбул разстоянието се изминава за малко над четири часа

   С високоскоростен влак разстоянието между Анкара и Измир ще се изминава само за 3 часа и половина, вместо 14 ч. Това съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата на Турция Абдулкадир Уралоглу, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк и БТА. Продължава реализацията на проекта за високоскоростната линия Анкара – Измир, като до момента са завършени 62,9 на сто от проекта, каза Уралоглу. 

   Той уточни, че жп линията Анкара – Измир ще бъде дълга 624 км и разстоянието ще се изминава само за три часа и половина. В момента между турската столица и егейския град също има жп връзка, като линията е с дължина  824 км и се пътува 14 часа. Министър Уралоглу каза също, че с откриването на новата високоскоростна жп линия ще бъде намалено значително и времето за пътуване от Анкара до западния град Маниса (от 11 часа и 45 минути на 2 часа и 50 минути).

   Високоскоростни влакове се движат по няколко направления в Турция, включително по линията Анкара – Истанбул. Разстоянието от турската столица до Истанбул се изминава за малко над четири часа. Влакът развива до 270 км/ч, но в района на Истанбул се движи с по-ниска скорост. В момента се разрабова проект за високоскоростен влак между Анкара и Истанбул, който ще се движи вече с 350 км/ч. и ще изминава разстоянието между двата града за 80 минути.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още