Д-р Николай Михайлов: Трансцендентният хоризонт на вечните ценности трябва да бъде възстановен

Д-р Николай Михайлов: Трансцендентният хоризонт на вечните ценности трябва да бъде възстановен
Публикация   13:13     06 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     404

Ние имаме богато наследство благодарение на което съществуваме в този свят.

   Ако не се възстанови трансцендентният хоризонт на вечните ценности, без който няма авторитет, а има власт, ако не се установи етиката, основана на вечната ценност на Бога по откровение, имаме на разположение само политика, която решава за добро и зло. Непривична е ролята ѝ да дефинира доброто и злото. Това обясни в интервю за "Панорама" психиатърът и богослов д-р Николай Михайлов.

   "Не става дума за деградацията на нацонална идентичност, а за либералната матрица - за това, за което собствената ни европейска свобода е породена. Ние имаме богато наследство благодарение на което съществуваме в този свят. Обявили сме война на това наследство, защото авангардната част го преживява това наследство като репресивно и стъпка по стъпка обявява война за отмяна на това наследство доколкото отнема свободата на избора. Една зле изтълкувана свобода воюва със собственото наследство на либералната свобода във вътрешно противоречие, което не може да трае дълго", убеден е той.

   "Либерализмът е наследство на богата традиция. Някои казват на Атина лаконично Рим и Йерусалим - явлението Европа, буквално - чудо"*, обобщи д-р Михайлов.

   "Късният "либерализъм" отнема най-дълбоките духовни основания на либералната култура, на културата на свободата, основана на достойнството на човека като същество, сътворено по Божие подобие", добави още той. 

   *Името „Европа“ е въведено от финикийците, които обозначавали с него само северните брегове на Средиземно море и близките острови. Най-древните известни хора, обитавали Европа, са от вида Homo georgicus и населявали днешна Грузия преди около 1,8 милиона години. Други останки от хора, датирани от преди 1 милион години, са открити в Испания. Неандерталците (носещи името на долината Неандертал в Германия) се заселват в Европа преди 150 хиляди години и изчезват преди 30 хиляди години. Те са заместени от съвременните хора (кроманьонци), които се появяват за пръв път на континента преди 40 хиляди години.По време на неолита в различни части на Западна и Южна Европа се изграждат мегалитни паметници като Стоунхендж и мегалитните храмове в Малта. Културата на шнуровата керамика процъфтява по време на прехода от неолит към халколит. Бронзовата епоха в Европа започва в края на 3 хилядолетие пр.н.е. с културата на камбановидните чаши. Началото на желязната епоха в голяма част от континента е поставено от халщатската култура в началото на 8 век пр.н.е.. През този период финикийската колонизация поставя началото на първите градове по европейското Средиземноморие. Културното развитие в Италия и Гърция довежда до класическата Античност, сведения за която има и от писмени източници. Античността̀ (на латински: antiquitas) е период от историята на Средиземноморието, обхващащ приблизително времето от VIII век пр. Хр. до VI век сл. Хр. По време на тази епоха се развиват две големи цивилизации – древногръцката и римската и са положени основите на всяка една област на човешкия живот – строителство, архитектура, търговия, занаяти, бит и култура.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha