Четвъртък, 2 Май 2024

Грипът идва до края на месеца

Грипът идва до края на месеца
Публикация   07:21     05 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     822

Най-много заразени има в София, Варна, Бургас и Търговище. По-малко има в Сливен, Шумен, Хасково, Ямбол, Русе, Пазарджик и Пловдив.

   Епидемичното му разпространение се забавя благодарение на топлото време. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести и съветник по здравните въпроси в Столичната община.

   Той посочи, че обикновено предишните години първите случаи са били през ноември. Сега се наблюдавало забавяне, което е благоприятно.

    Най-много заразени има в София, Варна, Бургас и Търговище. По-малко има в Сливен, Шумен, Хасково, Ямбол, Русе, Пазарджик и Пловдив.

Кантарджиев обаче прогнозира, че със самолетните полети от Скандинавието и Великобритания грипът ще бъде донесен до края на месеца.

   По негови думи грип А и грип Б се редуват на вълни в различните години, като прогнозите са тази година да бъде грип А.

   Специалистът отбеляза, че заради намаляване на колективния имунитет, освен на коронавируса се наблюдава ръст и на другите респираторни инфекции.

   По повод въвеждането на електронни рецепти за антибиотици Кантарджиев заяви, че нещата е трябвало да бъдат апробирани.

   Той го нарече "административни безумства на хора, никога неизписвали в живота си антибиотици, които въведоха система, която не работи". Според него се къса връзката между лекарите и фармацевтите, а пациентът е поставен "в небрано лозе".

   Относно информацията за огнища на пневмония сред децата в определени райони на Китай Кантарджиев изрази мнение, че не става дума за нов вирус, причиняващ инфекции.

   Щом не боледуват възрастни, това означава, че те са били в контакт с този вирус и имат имунитет, поясни той.

   Според него става дума за събиране на вируси и намален имунитет на засегнатите деца след тригодишно носене на маски и изолация.

Тагове : грип , заразени , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha