Вторник, 14 Май 2024

Тръмп обжалва изключването си от първичните избори в Колорадо

Тръмп обжалва изключването си от първичните избори в Колорадо
Публикация   11:06     04 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     436

Решението дойде по дело, заведено от републикански и необвързани гласоподаватели

   Бившият президент Доналд Тръмп поиска в сряда от Върховния съд на Съединените щати да се намеси, след като върховният съд на Колорадо го дисквалифицира от първичното гласуване на републиканците в щата заради участие в бунта, довел до атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., каза негов адвокат.

   Тръмп, фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 г., оспорва решението на Върховния съд на Колорадо от 19 декември, което го дисквалифицира съгласно конституционна разпоредба, забраняваща на всеки, който е "участвал във въстание или бунт", да заема обществена длъжност.

   Върховният съд на щата вече бе отложил прилагането на решението си до 4 януари, заявявайки, че Тръмп ще остане в бюлетината, ако обжалва (в очакване на решението на Върховния съд - бел. ред).

Решението на Тръмп поставя политически взривоопасен случай пред най-висшия съдебен орган на страната, чието консервативно мнозинство (6 на 3) включва трима от собствените му назначения. Действията на съдиите ще оформят по-общи усилия за дисквалифициране на Тръмп от други щатски избори с наближаването на изборите през 2024 г.

Атаката беше опит на поддръжниците на Тръмп да отменят загубата му на изборите през 2020 г. от президента демократ Джо Байдън, за която Тръмп невярно твърди, че е резултат от измама.

  Историческото решение на съда в Колорадо отбеляза за първи път в историята, че раздел 3 от Четиринадесетата поправка на конституцията на САЩ - така наречената клауза за дисквалификация - беше използвана, за да се определи кандидат за президент като недопустим за Белия дом.

   Тръмп също така обжалва пред щатския съд в Мейн решението на висшия изборен служител на щата, което му забранява участие в първичното гласуване в този щат съгласно същата конституционна разпоредба, която се разглежда в делото в Колорадо.

     Клауза за дисквалификация

   Решението дойде по дело, заведено от републикански и необвързани гласоподаватели и подкрепено от наблюдателната група Граждани за отговорност и етика във Вашингтон, опитваща се да попречи на Тръмп да отиде на първичните и бъдещи избори съгласно клаузата за дисквалификация.

Раздел 3 забранява заемането на длъжност на всеки "служител на Съединените щати", който е положил клетва "да подкрепя Конституцията на Съединените щати" и след това "се е включил във въстание или бунт срещу същото, или е оказал помощ или утеха на враговете му".

   Поправката е ратифицирана след Гражданската война в САЩ от 1861-1865 г., в която южните щати се разбунтуваха в опит за отцепване.

Решението с мнозинство 4 на 3 на Върховния съд на Колорадо отмени заключението на съдия от по-ниска инстанция, че Тръмп е участвал в бунтове, подбуждайки поддръжниците си към насилие, но като президент той не е бил "служител на Съединените щати", който може да бъде дисквалифициран съгласно Четиринадесетата поправка.

   Съдът в Колорадо заключи, че ролята на Тръмп в подбуждането на насилие в Капитолия, когато законодателите се събраха, за да удостоверят резултатите от изборите през 2020 г., представлява участие в бунт и че президентството е обхванато от разпоредбата за бунт.

"Президентът Тръмп ни моли да приемем, че раздел три дисквалифицира всеки клетвопрестъпник бунтовник, с изключение на най-могъщия, и че забранява на клетвопрестъпниците да заемат почти всяка длъжност, както щатска, така и федерална, с изключение на най-високата в страната. И двата резултата противоречат на ясния език и историята на раздел три", пишат мнозинството.


   Признавайки значимостта на случая, мнозинството каза: "Ние също така осъзнаваме тържественото си задължение да прилагаме закона без страх или благосклонност и без да бъдем повлияни от обществената реакция на решенията, които законът изисква да вземем."

  Адвокатите на Тръмп твърдяха, че речта му пред поддръжници в деня на бунта е била защитена от правото му на свобода на словото, добавяйки, че конституционната поправка не се прилага за президентите на САЩ и че Конгресът ще трябва да гласува, за да дисквалифицира кандидат.

   Съдилищата отхвърлиха няколко съдебни дела, целящи да не допуснат Тръмп на първичните избори в други щати. Върховният съд на Минесота отхвърли опитите за дисквалифициране на Тръмп от републиканските първични избори в този щат, но не се произнесе за цялостната му допустимост да служи като президент.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha