Записано е - България се задължава да приеме повече бежанци от Сирия и Афганистан!- Меглена Плугчиева

Записано е - България се задължава да приеме повече бежанци от Сирия и Афганистан!- Меглена Плугчиева
Публикация   02:17     03 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     726

За съжаление, моята прогноза е, че до края на 2024 г. няма да бъдем допуснати до пълноправен Шенген", посочи бившият вицепремиер

   България се задължава да приеме повече бежанци от Сирия и Афганистан - това е записано в Декларацията, подписана от България, Румъния и Австрия, за да ни пусне Виена в Шенген само по въздух и вода.

   Това обяви бившият дипломат, посланик и министър Меглена Плугчиева в предаването "Лице в лице".

Тя заяви, че информацията, който излиза от австрийското вътрешно министерство се различава от тази, която идва от нашето МВР.

   Всякакъв опит за пиар акции и пиар кампания на управляващите са абсолютно провалени, подчерта дипломатът и бивш вицепремиер.

   Запитана добра новина ли е частичният Шенген, бившият посланик на България в Германия и бивш вицепремиер в кабинета на Сергей Станишев посочи: "Добра новина, макар че е частично решение. За нас и за Румъния най-важен си остава достъпът до сухоземни граници."

   По думите ѝ 13 години, след като беше обявено, че сме изпълнили всички условия за влизане в Шенгенското пространство, това е много хубава празнична новина, но ако трябва да сериозно да се анализарат нещата, това е крайно незадоволително.

Ние сме заложници на страните членки на Европейския съюз. Преди години ни спря Нидерландия, която използваше темата преди изборите в страната, а сега - Австрия, която също използва темата във вътрешнополитически план, посочи Плугчиева.

   Дипломатът се позова на публикации в австрийските медии, според които не може и дума да става двете балкански страни да бъдат допуснати по суша в Шенген и за определяне на дата за това, докато не бъдат изпълнени конкретни условия.

   "В Австрия се коментира, че дата за сухоземен Шенген няма да има, докато не бъдат изпълнени конкретни условия. За съжаление, моята прогноза е, че до края на 2024 г. няма да бъдем допуснати до пълноправен Шенген", посочи бившият вицепремиер.

   Иска се засилване на външната граница на ЕС, където сме ние, което означава, че ситото трябва да става все по-ситно, добави тя.

   Като условие за пълноправното ни членство в Шенген България се задължава да приема повече бежанци от Афганистан и Сирия.

   „Тази декларация, която е подписана между България, Австрия и Румъния по официално информация от Австрия задължава България и Румъния да приемат повече бежанци от Афганистан и Сирия, без да става ясно дали това е само в изпълнение на Дъблинското споразумение или има нещо допълнително“, коментира Плугчиева.

   "Не става ясно дали това е просто изпълнение на Дъблинските споразумения. Опасявам се, че ще има някаква нова законова разработка, с която ще бъдем задължени да приемем мигранти отвъд Дъблинския регламент", повтори Меглена Плугчиева.

   "Обстановката с мигрантите в Европейския съюз се влошава. Ще бъдем поставени под нови и допълнителни условия. Трябва да се държим много по-отговорно и много по-достойно и да отстояваме националния си интерес", каза още Плугчиева.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha