Четвъртък, 2 Май 2024

БНБ пуска възпоменателни монети ,,Богородица - Златна ябълка"

БНБ пуска възпоменателни монети ,,Богородица - Златна ябълка
Публикация   13:56     02 Ян, 2024 /     akcent.bg   /     519

Серията е посветена на чудодейна икона на Божията майка

    Златни възпоменателни монети на тема "Св. Богородица - Златна ябълка" влизат в обращение от днес. Това съобщиха от Българската народна банка (БНБ).

   Серията е посветена на едноименна чудотворна икона (за нея прочетете по-долу).     

   Монетите са с номинали от 10 лева, 20 лева, 50 лева и 100 лева, които са без определен тираж. Цените им при пускане в обращение са: 1438 лева за монетата с номинал 10 лева; 2611 лева за монетата с номинал 20 лева; 3823 лева за монетата с номинал 50 лева и 5057 лева за монетата с номинал 100 лева. Ще се продават в централата на БНБ на пл.  "Княз Александър I" 1 и в Касовия център на ул. "Михаил Тенев" 10. 

 До края на работния ден на 2 януари монети ще бъдат изпратени за продажба и в офиси и клонове на търговски банки - ПИБ, Тексим Банк, Токуда Банк и ЦКБ. 

 

Лимити

До 4 януари всеки клиент ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети от вид. След това ограниченията ще отпаднат. Но има възрастов ценз - купувачът трябва да е над 18 години. 

За закупуване на монети от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретния вид възпоменателна монета.

                  За "Златната ябълка"

   В района на Асеновград се намира прочут манастир, познат като Златната Ябълка. Той съхранява чудотворна икона на Света Богородица, наричана също „Златна ябълка". Има и местен празник, който носи това име. Той е свързан с чудо, извършено в далечната 1765 год. от Богородица.  Ето каква е историята на чудотворната икона.

   Жена, която не успявала да забременее, закъсняла за празника на Дева Мария и не получила благословен хляб, защото вече бил раздаден. Заплакала горчиво, защото си помислила, че това е лош знак, че никога няма да се сдобие с рожба. Свещенослужителят, обзет от съчувствие, видял ябълка, оставена като дар пред иконата „Благодатна Богородица Дева", и я дал на жената. Тя приела дара с вяра и чудото станало - скоро забременяла. А за да изрази благодарността си към Божията Майка,  заръчала да изковат златна ябълка за иконата и я дарила на храма. 

   Така се родила традицията чудотворната икона на Пресвета Богородица да се обкичва с венци от ябълки. Ябълките се подреждат още в първия петък от поста и престояват на чудотворната икона пет седмици - чак до празника, по време на който се раздават на жените, които искат да се сдобият с рожба. Ритуалът предвижда жената да похапне от ябълката, вкл. и част от семките, а други да зарови в почва някъде в дома - в саксия или двор.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha