Понеделник, 6 Май 2024

Ще гарантират ли мнозинство в силно фрагментирания местен парламент апетитите и капризите на представените в него?

  Ще гарантират ли мнозинство в силно фрагментирания местен  парламент апетитите и капризите на представените в него?
Публикация   17:19     31 Дек, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     844

Ще промени ли "новата структура" управлението на Община Русе към по-добро?

 
Ню Йорк с 10 общинари, в София- 61. Смешно е  Публикация от 2010 - в-к 24 часа
В София- 61 общинари, в Русе- 51. Жалко е....   днес
 
Община Стара Загора - 4-ма зам. кметове
Община Варна- 4-ма зам. кметове
Община Пловдив 7 зам. кметове
София- град         - 8 зам. кметове
Община Плевен-  3- ма зам. кмета и 11 дирекции
  
   Ако има нещо, което е камъче в обувката на кмета на Русе, независимо кой е той сега, е необходимостта след изборната победа да води една също толкова важна битка- битката за гарантирано мнозинство в местния парламент.
  Ако през предния мандат Пенчо Милков изтъкваше като свой успех възможността да получава подкрепа /разбирай мнозинство/ и да се явява обединител на представителите на различните партийно представени старейшини, влезли в местния парламент от сравнително разпознаваеми партийни абревиатури, то сега нещата не са съвсем добре.
 
   11 партии намериха обществена подкрепа и пратиха в зала "Св. Георги" свои парламентьори. Вярно е, избирателят в определени случаи ще гледа с недоумение как едни лица са със сменени места /разбирай партии/. Но... това в случая не е тема на разискване.
 Става въпрос за структура и организация на общинската администрация, която, според мен разбираемо, не успя да мине в края на миналата година.
 
При 4-ма зам. кметове миналия мандат,  нова структура предлага седем. И за слепите е ясно, че това трудно може да се обясни с нещо различно, освен в търсене на заветното мнозинство за подкрепа на кмета в общинския съвет.
   Без да е категорично твърдението, през последните поне 10 години зам.- кметовете на Русе не са били повече от четири /най-много 5 да са били/. А през това време населението на общината се е топило с по 3000 души годишно.
  
Нооо... още в самото начало на новия мандат се оказа, че има партии, които не са последователни и винаги могат да провалят едно или друго кметско предложение за гласуване. Както и за измислен кметски пост, който почти никой от новите обкщински съветници не одобри, както като структура, така и персонално. Въпреки че за този пост очакваната подкрепа в местния парламент е повече от съмнителна.
 
На тези избори пак за първи път имаше толкова много кандидати за общински съветници, които използваха свои начини в търсене на подкрепа, включително и със собствен ресурс. Така че едва ли ще бъдат някакви послушници на формални лидери, самопровъзгласили  се за такива /доказват го изборните резултати/.
 
   Със сигурност на кмета Милков му е трудно и да се раздели с част от екипа си. Въпреки че според избирателите има пълно право и никакви емоционални обвързаности, предвид свършеното /несвършеното/ през цял един мандат от 4 години.
  Престоят и заплатата в една още повече раздута местна администрация на вече доказано провалени управленци, едва ли ще даде по- голяма подкрепа на кмета и повече по-добри резултати.
 
    Със сигурност идеята, която споделях с някои от кандидатите за кметския стол по време на изборите, включително и при кампанията на предните избори за представяне на целия екип на кандидатите за кмет, би премахнала голяма част от сегашните главоболия на кмета, необходимостта от уйдурми и неразумното спрямо избирателите раздуване на щата.
   Ако представители на политически сили са влезли в местния парламент или пък са търсили келепир единствено и само за себе си, то със сигурност лоялността към кмета ще е под въпрос при всяко едно гласуване.
 
   Все пак, на г-н Милков няма да му е лесно, като се зачетем в позициите на Стефан Цанев и Георги Господинов, че "материалът е лош". Георги Господинов: Популисти и политици се опитват да пренапишат паметта ни, Стефан Цанев: Най-лошото предстои. Нашите деца са най-неграмотните в ЕС и те ще бъдат новите управници.
 
     А вече се вижда, че все повече лица със съмнителна грамотност и ценности се протягат към властта на всяка цена!
  И накрая, г-н Милков,- не забравяйте, че освен подкрепата на тези, които парадират с нея, трябва да не губите доверието и обществения договор с избирателите, най-малкото на тези, които са гласували за Вас!
  Парцелирането и раздаването "под аренда" на постове и ресори е доказано, че не работи в полза на електората.
  
        Успех!
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha