Четвъртък, 2 Май 2024

Очаква се природният газ да поевтинее с около 11% от януари

Очаква се природният газ да поевтинее с около 11% от януари
Публикация   08:18     30 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     583

Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 януари 2024 г.

   Към днешната дата "Булгаргаз" очаква окончателно предложената цена на природния газ за януари да бъде с около 11 процента по-ниска от действащата през декември. Това каза директорът на дирекция "Търговия с природен газ" в "Булгаргаз" Веселин Синабов по време на днешното заседаниее на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). 

   Председателят на КЕВР Иван Иванов определи новината като добра не само за портебителите на синьо гориво, но и на топлофикациите, защото няма да се налага преразглеждане на цените на парното и топлата вода в средата на отоплителния сезон:

   Припомняме, че  КЕВР утвърди цена на природния газ за декември от 87,50 лева за мегаватчас(без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).
"Независимо, че се намираме в период на зимни месеци, когато нормално цената на природния газ на енергийните борси се увеличава, тази година от една страна, поради сравнително мекото време, а от друга страна поради запълните хранилища на природен газ в цяла Европа, цената на природния газ на международните борси ще намалява. И тъй като като изключиме доставките от Азербайджан и тези, които са от газохранилището в Чирен, останалите са пряко свързани с цената на природния газ на нидерландската борса, очевидно намаляване на цените там води до намаляване на цената и у нас", каза Иван Иванов, цитиран от БНР.

   Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 януари 2024 г.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha