Тенденции, които си струва да следите през 2024 г.

 Тенденции, които си струва да следите през 2024 г.
Публикация   06:03     26 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     861

Селекция от няколко значими показателя, които си струва да държите под око през следващите месеци. Ще поскъпне ли чашата кафе?

                  Ще поевтиняват ли още орбиталните полети?

    През последното десетилетие разходите за изпращане на товари в Космоса рязко започнаха да спадат. Това е директно следствие от разработката на ракети за многократна употреба от страна на SpaceX - космическа компания, основана от Илън Мъск. Първата степен на нейната ракета Falcon 9 може да излита, а след това се връща обратно на Земята, кацайки на сушата или на безекипажен кораб-дрон. Това, че после не изхвърля бустера, който струва десетки милиони долари, а вместо това го използва повторно над 15 пъти, намали разходите SpaceX при изстрелванията и сега фирмата извежда в орбита повече товари от всички държави на света, взети заедно.

   Но разходите за космически полети скоро може да спаднат още, ако през 2024 г. две нови ракети успешно преминат през изпитания. Първата е Starship на SpaceX - най-голямата ракета, създавана някога. Тя е изцяло за многократна употреба и може да транспортира в орбита до 150 тона - десет пъти повече от Falcon 9. Не изпускайте от погледа си и Neutron - нова ракета за многократна употреба от конкурентния стартъп Rocket Lab. Нейната цел е да предлага конкурентна цена в сравнение с Falcon 9, но за по-малки товари. За да се създадат нови възможности в Космоса, това, което излита нагоре, трябва и да слезе надолу, включително що се отнася до тарифата.

Сума в евро, спестена в ЕС от началото на енергийната криза благодарение на пуснати нови слънчеви и вятърни енергийни мощности.

---------

            Ще излязат ли на пазара перовскитните соларни клетки?

   Повечето фотоволтаични панели са направени от силиций и преобразуват слънчевата светлина в електричество с ефективност от около 23%. Перовскитните клетки, които използват други елементи, подредени в определена кристална структура, са по-скъпи. Те обаче предлагат по-висока ефективност: над 25% самостоятелно и над 30%, когато се комбинират в "тандемна" силициева клетка. Така че допълнителният разход може да си струва, особено в ситуации, когато площта е ограничена. Фирми от САЩ, Великобритания, Южна Корея и Швеция са си поставили цел да започнат да продават перовскитни клетки през 2024 г.

                 Кога възобновяемата енергия ще задмине въглищата?

    Възобновяемите източници на енергия като слънчевите панели и вятърните турбини скоро ще изпреварят електроцентралите на въглища, превръщайки се в най-големия източник на електричество, предвижда Международната енергийна агенция (IEA). Но кога ще стане това? Преди IEA твърдеше, че ще се случи през 2025 г., но сега измести прогнозата си за 2024 г. "в резултат на ускореното темпо, с което се добавят нови възобновяеми мощности" и "платото на количеството ток, генериран от въглища". Преминаването към възобновяема енергия бе ускорено в Европа заради войната в Украйна: през 2022 г. държавите от ЕС пуснаха соларни капацитети с мощност 41 гигавата и се очаква да добавят още 50 гигавата през 2023 г. Китай вкара в експлоатация слънчеви централи с мощност 107 гигавата през 2022 г. - грубо казано, еквивалент на целия подобен капацитет в САЩ - и се очаква да удвои това число през 2023 г. Междувременно генерацията от въглища през 2022 г. се е увеличила с 1.7%, тъй като високите цени на природния газ принудиха някои централи да минат към по-евтиното гориво. Но прогнозата е, че използването на въглища в Европа и САЩ рязко ще спадне през 2023 и 2024 г., което поне ще компенсира лекото увеличаване в Азия.

                   Ще се завърнат ли филмите със супергерои?

    Успяха ли супергероите да срещнат достоен съперник? Що се отнася до филмовите боксофиси - да. През 2023 г. филмите за супергерои бяха засенчени от "Барби", чиято пластмасова героиня се бори с патриархата не чрез свръхестествени способности, а по-скоро с честа смяна на дрехите в гардероба. А също така от "Опенхаймер" - биографично заглавие за не толкова суперчовек (който обаче е много умен). Последваха много спекулации по темата дали апетитът за безкрайни филми със супергерои от Marvel и неговите имитатори е намалял. Така през 2024 г. на сцената се очаква сблъсък. Каталогът на филмите за супергерои включва "Captain America: Brave New World", "Deadpool 3" и два спинофа на SpiderMan - "El Muerto" и "Madame Web". Те се изправят срещу "Mickey 17" - продължението на "Паразит" на Понг Джун Хо; тенис драмата на Лука Гуаданино "Challengers"; "It Ends with Us" по книгата на Колийн Хувър и "Гладиатор 2" - продължението на епоса на Ридли Скот от 2000 г. Нека битката започне сега.

                   Ще поскъпне ли чашата кафе?

   Потреблението на кафе в момента изпреварва производството, сочат данните на International Coffee Organisation (ICO). През 2024 г. този дисбаланс би могъл да се увеличи: екстремното време в Бразилия от края на 2023 г. може да намали реколтата на сорта арабика, а климатичният феномен "Ел Ниньо" заплашва да понижи добивите на сорта робуста в Индонезия. Производителите на кафе може би ще трябва да обмислят култивиране на насаждения в нови региони заради затоплянето на планетата и да насърчат потребителите да приемат трети сорт, наречен либерика, който е по-термоустойчив.

Ще бъде ли изкоренен "дивият" детски паралич?

2024 г. може да бъде първата година без "див" полиомиелит. Пакистан и Афганистан са последните държави, където болестта е ендемична. Случаите там са намалели (диаграмата показва броя на отделните случаи, а не хиляди или милиони) и са ограничени до малки географски области. Има голяма вероятност програмите за ликвидиране на полиомиелита да се справят с "дивия" вирус през следващите месеци. Фокусът се измества към елиминирането на нова форма на заболяването - ваксинния полиовирус, чието разпространение се увеличава.

------------------

Ще има ли през 2024 г. роботаксита?

 

След много шумотевица преди около пет години плановете за пускане самоуправляващи се роботаксита бяха отложени и редуцирани, тъй като изчистването на грешките в технологията се оказа по-трудно от очакваното. Но оттогава досега компаниите в индустрията постигнаха тих напредък, изразяващ се в увеличен период между две "изключвания" на автопилота (грешки, изискващи намеса на жив шофьор), и пуснаха комерсиални услуги в повече градове, например в Сан Франциско от страна на Cruise. През 2023 г. доверието на американците в самоуправляващите се автомобили обаче спада за втора поредна година, сочат данните от проучване на J.D. Power. Онези, които са се возили на автономни коли, обаче са по-позитивни. Въпросът през 2024 г. ще е: могат ли роботакситата да се усъвършенстват по-бързо, отколкото възприятието за тях се влошава?

       

                         Ще има ли практическа полза от квантовите компютри?

 

     В момента тече надпревара за овладяване на призрачните, контраинтуитивни закони на квантовата физика, така че да бъде създаден нов вид компютър. При някои операции квантовият компютър би могъл да надмине всяка неквантова машина, която някога би могла да бъде създадена - например изчисления в областта на криптографията, химията и финансите. Но кога ще се появи подобна полезна машина?

    Една от мерните единици за възможностите на квантовия компютър е броят на неговите квантови битове, или кюбитове. Но всички съществуващи машини, които прилагат кюбитовете по различни начини, страдат от един фатален недостатък: крехките квантови състояния, от които зависят, се "декохерират" за част от секундата. По-добър измерител може да се окаже така нареченият квантов обем (QV), който зависи от "ширината" на компютъра (броят на кюбитовете му) и неговата "дълбочина" (броят операции, които може да извърши преди декохериране). Приема се, че компютър с 14 кюбита, способен да изпълни 14 операции, има QV 2 на степен 14, или 16 384.

   Постигнатият максимален QV стабилно се увеличава, но обемът, необходим за извършване на полезни операции, а не само тестове в малък мащаб, остава неясен. Компанията IBM, която е лидер в тази област, си поставя цел за QV от 2 на степен 100. Подобно на изкуствения интелект, който разочарова десетилетия наред преди внезапния си грандиозен успех, квантовите компютри вероятно много бързо ще се превърнат от безполезни във вездесъщи - веднага щом изследователите измислят как да увеличат обема.

                 Ще нараства ли още броят на превратите?

   След затишие през миналото десетилетие превратите се завърнаха, по-специално в Субсахарска Африка. Може да пътувате от Червено море до Атлантическия океан изцяло през територията на държави, където властта е сменена насилствено през последните три години. При 18 опита за преврат от 2021 г. насам девет са успешни. Те обикновено се случват заради някоя от следните две причини: или при срив в сферата на сигурността, както в Нигер и Мали, където генералите твърдят, че възстановяват реда; или когато непопулярен лидер остане на власт по-дълго от приемливото, както в Габон.

   Няма признаци, че нестабилността в Сахел ще отслабне, така че са възможни нови преврати. Но къде? Анализаторите от изследователската компания BMI твърдят, че Южен Судан е изложен на най-голям риск, следван от Централноафриканската република, голяма част от която вече не е под контрола на правителството. Нигерийската фирма SBM Intelligence пък смята, че вероятността е най-голяма в Демократична република Конго. Дръжте под око и Екваториална Гвинея, която се управлява от 81-годишния Теодоро Обианг Нгуема Мбасого - най-дълго задържалият се лидер в Африка. Криза около наследяването на властта там може да доведе до преврат.

                 Кога Китай ще стане лидер в износа на автомобили?

   Преминаването към електрически коли (EV) промени автомобилната индустрия. В много отношения те наподобяват повече "смартфони на колела", отколкото превозни средства с двигател с вътрешно горене - съдържат по-малко движещи се части и от гледна точка на механиката са много по-прости. Утвърдените производители, които имат преднина при разработката на двигатели и скоростни кутии, сега губят конкурентното си предимство. Китайските конкуренти забелязаха нишата и нахлуха в нея.

   Тласкан напред от търсенето на електромобили, някъде през 2024 г. Китай ще изпревари Германия и Япония, ставайки най-големия износител на коли в света. Разбира се, китайският експорт включва и много превозни средства, произведени от американската компания Tesla в нейния китайски завод. Но Tesla, в момента най-големият производител на електромобили в света, ще бъде изпреварена от китайската фирма BYD, която ще продава повече превозни средства - както у дома, така и по света.

 

Увеличение на китайския износ на автомобили от 2019 до 2023 (за 12 месеца, считано до август)

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha