Четвъртък, 2 Май 2024

ТСК-Русе награди най-добрите си щангисти

ТСК-Русе награди най-добрите си щангисти
Публикация   08:50     24 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     584

    Най-добрите щангисти на Тежкоатлетически спортен клуб /ТСК/ „Русе“ бяха наградени днес на официална церемония, на която присъства и областният управител Данаил Ковачев. Близо 40 момчета и момичета получиха награди и премии от председателя на Управителния съвет на клуба проф. д-р Кирил Панайотов, д.м. Същевременно стана ясно, че четири от тях са се класирали в топ 10 на Българската федерация по вдигане на тежести за тази година. Това са Ангел Русев, Джан Зарков, Надежда-Мей Нгуен и Дениз Данев. Освен тях отличие е получил и Радослав Атанасов като треньор на клуба. Той е и личен треньор на четиримата отличили се в националната класация. Преди дни Радослав Атанасов получи още една награда – най-добър треньор в превърналата се в традиция класация „Най-добър спортист на Русе“. 22-годишният Ангел Русев пък бе избран за спортист №1. През тази година Ангел стъпи за трети път на европейския връх в категория до 55 килограма при мъжете на първенството в Ереван. По-късно през годината той стана трети на Европейски турнир „Олимпия“, Гърция и защити държавната си титла в индивидуалната надпревара на първенството, което се проведе през юни в Русе. Девето място в престижната класация също бе отредено за още състезател на ТСК – Русе – Джан Зарков, който стана европейски шампион на за кадети до 17 години на първенството в Молдова и стана първи на турнир на Прибалтийските нации в Литва.

    Данаил Ковачев благодари на проф. Панайотов за това, че не спира да подпомага развитието на спорта в Русе и изрази увереност, че той ще продължи да дава максимума от себе си, за да могат децата от региона да достигат нови върхове. „Не спирайте да разпространявате ценностите, на които учи спортът! Пазете традициите и гледайте смело напред! Споделяйте стремежите на своите възпитаници и ги мотивирайте да бъдат винаги първи“, с тези думи областният управител се обърна към треньорите, а на спортистите пожела още много награди, които са признание за значимостта на успехите им.

    Професор Панайотов сподели, че вдигането на тежести като спорт успешно е влязъл в част от русенските училища, защото тренировъчните зали в някои от тях са вече много по-лесно достъпни за децата, които искат да вдигат тежести. Става дума за съвместна работа на ТСК „Русе“ със СУ „Йордан Йовков“, СУ „Васил Левски“ и ОУ „Алеко Константинов“. Той подчерта, че от клуба работят много добре и с ОУ „Олимпи Панов“. Сред интересните факти е, че картотекираните лица в страната, които се занимават с вдигане на тежести са около 400, като повече от ¼ от тях са русенци.

   Сред гостите на събитието бяха още заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, директорът на Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ Евгени Недев, директорът на Ученическата спортна школа Мая Петрова, регионалният представител на Министерството на младежта и спорта Елеонора Горбанова, административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, както и Пламен Нунев, който също винаги е подкрепял развитието на спорта в региона.

   Заместник-кметът Недев бе категоричен, че голяма част от националните идоли във вдигането на тежести вече са намират в Русе, а това е стимул за всички подрастващи. Той пожела на състезателите да се учат, да бъдат упорити и да черпят професионализъм и усърдие в работата си.

   Евгени Недев пък отчете отличното взаимодействие между клуба и училището, като посочи, че благодарение на проф. Кирил Панайотов тежката атлетика в Русе изживява своя ренесанс.

   Мая Петрова също изрази признателност към ТСК „Русе“, за това че със съвместни усилия са изградили кабинет по теория и методика на спортната тренировка. Тя бе категорична, че също ще работи за надграждане на постигнатото.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha