„Това, което забелязваме е, че има увеличение на сърдечно-съдовите инциденти по време на празничните дни, защото много нашите пациенти прекаляват с храненето и алкохола. Нашите традиции повеляват именно по тези празници да се консумира много консервирани храни, които са богати на натриев хлорид и глутамат, така че киселото и соленото са тези, които водят пациентите ни в спешните отделения.“
Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ доц. Красимира Христова – кардиолог и председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика.
Препоръчваме умерената употреба на алкохол, която се равнява на 1 до 3 алкохолни единици, тоест 30-50 мл твърд алкохол, 80 мл вино или 250 мл бира.
Прекомерната употреба на алкохол задължително води до влошаване на сърдечно-съдовото заболяване, подчерта кардиологът.
„Умерената употреба е единственото спасение. Не прекалявайте, празниците не са само храна и алкохол“, посочи доц. Христова.
Не трябва да се консумират мазни и пържени храни, тъй като те повишават нивото на холестерола в кръвта. Вместо това да се набляга на салатите и вегатерианските опции, препоръча кардиологът.
Пуешкото месо е идеално, което може да се включи в диетата, защото то не е богато на мазнини и когато се приготвя печено, е още по-диетично, каза още доц. Христова.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай