Понеделник, 22 Април 2024

В област Русе 10 са училищата, за които ще се провежда конкурс за директори

   В област Русе 10 са училищата, за които ще се провежда конкурс за директори
Публикация   15:42     23 Дек, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     8843

Три детски градини в Общината също ще имат нови директори

   Съвещанието бе свикано от министър Цоков за подготовка на системата за първите училищни конкурси и обсъждане на оперативните въпроси, свързани с тях. Припомняме, че преди дни бяха обнародвани новите правила, които предвиждат повече практически казуси, намаляване на субективните критерии, както и по-голям брой практически задачи, насочени към придобити знания. Предвижда се и процедурите да бъдат аудио и видео записвани. През януари ще бъдат обявени първите конкурси от регионалните управления, като поетапно ще стартират и останалите, стана ясно по време на съвещанието.

   В област Русе 10 са училищата, за които ще се провежда конкурс за директори. Подаването на документи е от 4 до 5 януари 2024 година.

   По реда на новата Наредба в 3 детски градини също предстоят конкурси за директори. За ръководното място на едната се проведе вече конкурс на 5 декември, но нито един от двамата кандидати не са минималният брой от 30 точки, за да бъдат допуснати до втория кръг чрез събеседване. Директорското място в момента е заето от временно изпълняващ длъжността.

  За другите две детски градини конкурси за ще се проведат поради навършване на пенсионна възраст на сегашните директори.

   Организацията по планирането на държавния план прием и сформирането на паралелките в комуникация с бизнеса бе друг акцент в дискусиите. Посочено бе, че професионалните паралелки трябва да са повече от профилираните, като е желателно съотношението да е 70% към 30%.

   „Нашата обща цел е да постигнем най-доброто за всяко дете и зная, че можем да го направим само когато всички в системата работим заедно и в пълна координация. Затова и бе много важно да свикаме тази среща сега и да обсъдим всички детайли заедно, за да взимаме най-добрите оперативни решения“, подчерта проф. Цоков. Друг важен въпрос, който бе обсъден, беше работата на екипите по Механизма за обхват на децата и учениците в детски градини и училища. Министър Цоков подчерта, че ще продължи строгият контрол и от страна на МОН, а началници на РУО споделиха работещи модели за мотивиране на деца от уязвими групи и техните семейства да посещават училище.
Тема на дискусията бяха и мерки за повишаване на ефективността на обучението, за повече усилия и индивидуален подход.Коментари

  •     Кандидат за редактор 

    Тези срокове, г-н Николаев, откъде ги измислихте?

  •     Някой 

    Който е писал статията е супер НЕграмотен.

Коментирай

   captcha