Понеделник, 29 Април 2024

В. Кисьов: Въздушният Шенген няма да компенсира икономическите загуби на България

В. Кисьов: Въздушният Шенген няма да компенсира икономическите загуби на България
Публикация   07:48     21 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     790

България и Румъния са изпълнили критериите за пространството от 11 години,

    Решението за влизането на България в Шенгенското пространство няма да реши проблема с икономическите загуби на България и Румъния. Задължително е, ако страната ни получи дата за присъединяване към т. нар. въздушен Шенген, тя да получи дата и за сухопътните граници и то през 2024 година, иначе приемането ни във въздушния Шенген е безмислено. Това каза Владимир Кисьов, бившият главен преговарящ с ЕС и председател на Надзорния съвет на Фондация "Европейски институт" в предаването "Бизнес старт".

   Решението на Нидерландия да задържи ветото си върху приемането на България в Шенген е изцяло политическо и страната няма да спечели нищо от неговото премахване. България и Румъния са изпълнили критериите за пространството от 11 години, така че няма гаранции, че страните ще бъдат приети във "въздушния Шенген" и като пълноправни членове на пространството през 2024 година, каза Кисьов. Той обаче не смята, че има вероятност двете страни да получат различни дати за присъединяване.

    Ако насърчават България и Румъния и ги приемат в Шенген ще бъдат по-сигурни за охраната на общоевропейските граници и потокът от бежанци ще може да бъде следен по-лесно и от самите тях, и от цялата шенгенска общност.

   Ветото, което Орбан наложи върху изпращането на помощи за Украйна е с цел да бъдат премахнати санкциите върху Унгария, но мисля, че той ще промени решението си през януари. 

   Относно проблемите свръзани с разширяването на европейското пространство, гостът посочи, че един от тях е влизането на много страни в листата на чакащите без да има особен напредък. Той смята, че е важно и новопоканените кандидати, и държавите от Западните Балкани да отбележат бърз напредък, защото иначе това увеличава евроскептицизма.

   На въпрос какви процеси очаква в Полша след като тя отново се върна към проевропейската орбита, Кисьов каза, че то ще поредкрепи единството на съюза, защото конфронтацията на страната по някои политики имаше неблагоприятно влияние. 

   Доналд Туск е един от политиците, който има сериозно влияние в цяла Европа и сериозно политическо поведение, което ще даде гаранции за бъдещото развитие на Европа.

   Той счита, че ролята на Полша за решаването на конфликта в Украйна ще се засили, защото повече няма да има обструкции, а самата Полша има най-голям интерес тази война да приключи възможно най-скоро и то в полза на Украйна.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha