Понеделник, 22 Април 2024

Чуждестранните студенти в Русенския университет се запознаха с българските традиции за Коледа

Чуждестранните студенти в Русенския университет се запознаха с българските традиции за Коледа
Публикация   17:03     20 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     449

Чуждестранните граждани, които се обучават тази година в Русенския университет, са близо 300 от 23 държави

   Днес дирекция „Чуждестранни студенти“ бе домакин на Коледното тържество с чуждестранните студенти на Русенския университет. Младежите изработиха сурвакници, като спазиха традицията да ги украсят със сушени плодове, пуканки и кравайчета. Те представиха и част от ритуалите, които се изпълняват на най-светлите християнски празници Бъдни вечер и Коледа, както и ястията, които се сервират. Така студентите, дошли от различни краища на света, се запознаха с българските традиции.

   Студентите бяха поздравени от ректора проф. д-р Пламен Кангалов, зам.-ректора по интернационализация и комуникационна политика доц. д-р Десислава Атанасова, директора на дирекция „Чуждестранни студенти“ проф. д-р Теодор Илиев, преподаватели по български език и английски език. Младежите от различни страни се погрижиха за веселото коледно настроение и влязоха в ролята на сурвакари на ректорското ръководство с изработена от самите тях сурвакници.

   „Добре дошли в семейството на Русенския университет. Благодаря на дирекция „Чуждестранни студенти“ и преподавателите. Студентите първо се обучават на български език и след това на определена специалност, но е хубаво да се запознаят и с българските традиции, а след години да си спомнят с добри чувства за Русенския университет и България.“, каза проф. д-р Кангалов.

   Отбелязването на празниците Бъдни вечер и Коледа, заедно с чуждестранните студенти от различни краища на света, избрали да се обучават в русенската Алма Матер, е традиция в дейността на дирекция „Чуждестранни студенти“. Традиционна е и предколедната среща на младежите с ректорското ръководство. Така студентите, дошли за пръв път в България и Русенския университет, биват приобщавани към българските празници, българската култура и към голямото семейство на Университета. На тържеството бяха раздадени и грамоти с весели номинации за най-активните студентите. Не липсваше и ритуална коледна питка, която ректорът на университета  проф. д-р Кангалов разчупи.

   Чуждестранните граждани, които се обучават тази година в Русенския университет, са близо 300 от 23 държави. През тази учебна година, приети за обучение в Русенския университет, са 115 чуждестранни граждани от Алжир, Бангладеш, Виетнам, Израел, Индия, Китай, Молдова, Пакистан, Русия, Сърбия, Турция, Украйна. В подготвителния езиков курс в момента на английски и на български език се обучават 30 чуждестранни граждани, а всички останали, приети за обучение, очакват входна виза за България.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha