Четвъртък, 9 Май 2024

Зеленски усеща хлад от съюзниците на Украйна в една много тежка седмица

Зеленски усеща хлад от съюзниците на Украйна в една много тежка седмица
Публикация   05:57     17 Дек, 2023 /      Наталия Дроздяк, Майкъл Нинабер, Мария Тадео   /     445

В Брюксел Украйна отбеляза до голяма степен символична победа със споразумението за започване на преговори за членство

   Три факта сочат към бавно откъсване от Украйна от страна на нейните най-близки съюзници.

   Володимир Зеленски, който се почувства принуден да измине целия път до Аржентина, само за да се срещне лично с човека, който блокира помощта от Европейския съюз. Следва обиколка до Вашингтон, където украинският президент, някога приветстван като герой, си тръгва с празни ръце. И след това дойде срещата на върха в Брюксел, която той напусна дистанционно, след като стана ясно, че присъствието му няма да бъде полезно, дори когато става дума за съдбата на страната му.

   Франция, Германия и други страни дадоха да се разбере, че присъствието му няма да е добра идея, твърдят запознати с дискусията, които говориха при условие за анонимност. Те се нуждаели от пространство, за да се опитат да сключат сделка с непокорния унгарски премиер Виктор Орбан, който гордо поддържа връзки с Русия дори след нахлуването ѝ в Украйна през февруари 2022 г.

   В крайна сметка германският канцлер Олаф Шолц прибягна до безпрецедентен процедурен трик, за да накара Орбан буквално да напусне залата, за да може блокът да се съгласи да започне преговори за присъединяване - процес, който може да отнеме до десетилетие. Но когато стана дума за пари, от които Украйна отчаяно се нуждае, за да остане в борбата срещу Русия, решението беше отложено.

   Болезнената перспектива не беше пропусната от руския президент Владимир Путин.

    "Днес Украйна не произвежда почти нищо. Те все още се опитват да спасят нещо, но за всичко получават безплатна помощ", каза Путин по време на своята годишна пресконференция. "Очевидно всичко това малко по малко приключва."

   В Брюксел Украйна отбеляза до голяма степен символична победа със споразумението за започване на преговори за членство. Показателно е, че Орбан наложи вето на планирания пакет от помощи от ЕС в размер на 50 млрд. долара, което отложи преговорите за началото на следващата година.

   Във Вашингтон Камарата на представителите напусна града до 9 януари, без да приеме искането на президента Джо Байдън за допълнителна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, тъй като републиканците продължават да настояват на исканията за граничен контрол.

   Събитията от последната седмица са в рязък контраст с приема, на който някога се радваше Зеленски, и очертават трудната борба за подкрепа в годината на изборите в САЩ, когато Доналд Тръмп се бори да си върне Белия дом. Между двамата има предистория. През 2019 г. Тръмп подкани новоизбрания Зеленски да разследва Биденс. 

   За съюзниците отслабването на подкрепата е свързано отчасти с така бленуваната контраофанзива, която не успя да оправдае високите очаквания на съюзниците.

   Преди една година украинските сили успяха да си върнат големи територии от руските войски. Червен килим беше постлан за Зеленски в Брюксел през февруари, когато той слезе от частния самолет на френския президент Еманюел Макрон.

   Тогава всички искаха да получат парче от военния лидер. Вечерята в последния момент в Париж предната вечер с Макрон и Шолц предизвика гнева на италианския министър-председател Джорджа Мелони, която не беше поканена.

   Тази седмица бъдещето на Украйна се обсъждаше от същото това трио. В бара на хотела в нощта преди срещата на върха Макрон и Мелони поседнаха на бутилка червено вино, а Шолц се присъедини към тях малко след полунощ. Те се заиграха с това дали Орбан ще блокира или ще деблокира всичко. 

   След осемчасови дискусии за Украйна Шолц направи изненадващия си ход, за да преодолее упорството на Орбан. Той погледна Орбан и предложи на унгарския лидер да стане и да отиде за чаша кафе, докато останалите гласуват за започване на преговори за присъединяване с Украйна. 

   Орбан се съгласи, като по този начин задържа ветото си върху поне един ключов приоритет за Киев. В едночасов разговор преди срещата на върха Зеленски е подчертал пред полския министър-председател Доналд Туск, че решението на ЕС за присъединяването е по-важно, а финансите са само второстепенни, според запознат с въпроса. 

   Зеленски е казал на Туск, че Украйна се нуждае от сигнал, че Европа не изоставя страната, каза човекът и добави, че Орбан е наясно, че не може да наложи вето както на финансирането, така и на разширяването.

   По-късно същата вечер Орбан принуди ЕС да отложи обсъжданията за 2024 г. В този момент всеки ден е от значение за Украйна, тъй като боевете ще се възобновят с настъпването на пролетта, а Путин играе за време, докато Зеленски усеща натиск да покаже резултати на бойното поле.

   Не е задължително Киев да изчерпи парите си през следващите няколко седмици, но боричканията и забавянията сред съюзниците повдигат въпроси относно способността на подкрепящите Украйна да поддържат помощта в дългосрочен план, особено когато борбата е в задънена улица, а президентската кампания в САЩ се разгорещява. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha