Понеделник, 29 Април 2024

Андрей Райчев: Тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена

Андрей Райчев: Тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена
Публикация   07:52     16 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     498

   „Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, другите казват трябва преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг", обясни социологът Андрей Райчев в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия.

   Преди него доцент Георги Лозанов коментира, че от защитниците на паметника това било силно драматизирано.

   "Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва. Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи", обясни доц. Лозанов.

   „Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи", каза пък политологът проф. Росен Стоянов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha