Понеделник, 29 Април 2024

Георги Ангелов: Таксата за пренос на газ бе въведена заради Шенген

Георги Ангелов: Таксата за пренос на газ бе въведена заради Шенген
Публикация   07:39     16 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     472

Инфлацията е монетарен феномен, вероятно БНБ ще трябва да приложи мерки, за да се успокоят темповете на растеж на кредитирането, смята икономистът

   Още когато се въведе таксата за пренос на газ казах, че тя е въведена точно заради Шенген, за да покажем на Австрия и на Унгария, че както те могат да налагат вето, така и ние можем. Ако двете страни ни пуснат в Шенген ние бихме могли да премахнем таксата. Николай Денков също деликатно направи връзката между таксата и Шенген. Това каза Георги Ангелов, старши икономист от „Отворено общество“, в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

   Все още имаме шанс за бюджет в началото на годината, посочи експертът. Не е важно да има много инвестиции в бюджета, а те да се случат, допълни той. Оказва се, че е по-лесно да се намерят парите, отколкото те да бъдат похарчени, смята Ангелов. Положителен пример, обаче, е метрото в София, допълни той. По негови думи общините първо трябва да изготвят проектите си, след което да търсят пари от държавата. Ако сега се приеме бюджетът изчезва риска при частния бизнес, каза икономистът.

   Спокоен съм за годишната план-сметка, заяви Ангелов.

   По негови думи и да искаме не можем да търсим инвеститори, които предлагат много работни места, защото заради ниските заплати няма работници. Единственият изход е да привличаме инвеститори с висока добавена стойност, посочи експертът. Има много сектори в индустрията, в които също може да се правят нови инвестиции, смята той.

   Инфлацията е монетарен феномен, вероятно БНБ ще трябва да приложи мерки, за да се успокоят темповете на растеж на кредитирането, завърши Ангелов.

Тагове : такса , пренос ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha