Четвъртък, 9 Май 2024

Официално бе открит завършеният обект „Реконструкция на ВиК мрежи, Етап II, Реконструкция на главни и второстепенни водопроводни клонове

Официално бе открит завършеният обект „Реконструкция на ВиК мрежи, Етап II, Реконструкция на главни и второстепенни водопроводни клонове
Публикация   14:33     15 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     266

Лентата за откриване на обекта прерязаха главният инженер на ВиК – Русе д-р инж. Малин Бирков, областният управител на Област Русе  Данаил Ковачев и представителят на изпълнителя ДЗЗД „ВиК Средна Кула 2019“  Петко Николов

   Официални гости на събитието, което се проведе в зала № 1 на Областна администрация – Русе, бяха областният управител на Област Русе  Данаил Ковачев и главният секретар на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД – Русе  Пламен Спасов.

    В рамките на договора за инженеринг за този строителен обект е извършена реконструкция на 32 км главни и второстепенни водопроводни клонове. Изградена е и система за повишаване на налягането в кв. „Здравец- Изток“. Това каза  Невена Ганчева от ВиК дружеството в началото на церемонията по откриване на обекта. Подменени са амортизирани главни и второстепенни водопроводни клонове с нови, с висококачествени тръби, които имат дълъг експлоатационен живот, както и съответната спирателна арматура. Заедно със системата за повишаване на налягането те са последни в изпълнението на проекта, но са сред най-значимите дейности, извършени за подобряване на водоснабдяването на гр. Русе, каза още  Ганчева.

   Реализирането на инвестиционните мерки ще улесни поддържането на мрежата от експлоатационните екипи на ВиК − Русе и ще намали броя на аварийните прекъсвания на водоподаването.  

   Пламен  Спасов сподели, че със завършване на строителните дейности процесът реално няма да свърши. Това ще се случи, когато проектът бъде предаден за стопанисване и управление от ВиК оператора, вероятно в рамките на следващата календарна година.

„Извършената реконструкция ще намали броя на възникващите проблеми при водоснабдяването в града и ще ограничи зоните с прекъснато водоподаване при аварийни ситуации до определени улици и улични участъци“ каза главният инженер на ВиК дружеството д-р инж. Малин Бирков. 

    Главният инженер на ВиК – Русе посочи още, че направената инвестиция решава и друг проблем, свързан с невъзможност за осигуряване на алтернативно водоснабдяване на определена зона в гр. Русе при евентуална авария на водопровода, който захранва зоната. До изпълнението на проекта високите жилищни сгради в кварталите „Здравец - изток“, „Родина 4“, „Дружба 1“ и „Дружба 2“ се водоснабдяват от водоем, който е сравнително отдалечен от този гъсто заселен район, поради което за крайните консуматори е бил увеличен рискът от прекъсване на водоснабдяването вследствие на авария по дългите довеждащи трасета. В рамките на проекта е създадена помпена станция, благодарение на която водоснабдяването вече се извършва по нов начин, който ще гарантира намаляване на броя на аварийните спирания. Изградена е система за повишаване на налягането. Системата водовзема от по-близко разположен водоем, като по този начин се скъсява значително пътят на водата до крайния консуматор. Освен това главният клон, който водоснабдява тази зона, е реконструиран и е осигурена възможност за двойното му захранване, каза още инж. Бирков.

   „Като представител на Консорциума и като русенец се радвам, че това се случи. По този начин се решават голяма част от възникващите проблеми при водоснабдяването“, каза Петко Николов, изпълнителен директор на „Пътинженеринг“ АД, което е член на ДЗЗД „ВиК Средна Кула 2019“, изпълнителя на договора за инженеринг.

   Областният управител на Област Русе Данаил Ковачев се изказа в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК на територията, обслужвана от „ВиК“ ООД − Русе. Той изрази убеждение, че проектът е бил достатъчно добре премислен и десетилетия напред ще се ползва от русенци възможно с минимален брой аварии.  Ковачев изрази увереност, че Община Русе ще положи усилия в тази нова и за България ситуация, като този мащабен проект да бъде завършен по доста сложни процедури. Освен европейски средства, в проекта са вложени средства на ВиК − Русе от заем, което ангажира още повече дружеството с добрата експлоатация и поддръжка.

По традиция обектът бе открит с тържествен водосвет за здраве и безаварийна експлоатация, отслужен от отец Искрен от Русенската света митрополия.

                                       

Тази публикация е създадена в рамките на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД − Русе“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г“. Проектът е съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове на ЕС от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Цялата отговорност за публикацията се носи от бенефициента „ВиК“ ООД − Русе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha